DMI-ecosyteem logo

Lancering Safety Priority Services – 4 juli 2022

Het ministerie van IenW en zes bedrijven (autofabrikanten en leveranciers van navigatiediensten en -kaarten) werken de komende jaren onder de noemer Safety Priority Services samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van de auto of een navigatiedienst. Via deze bedrijven is ook een groot aantal andere autofabrikanten en navigatiediensten betrokken. Met hulp van overheidsdata wordt onder meer gewaarschuwd voor filestaarten, geldende maximale snelheden, wegwerkzaamheden en naderende nood- en hulpdiensten, uiteraard zonder de bestuurder af te leiden van de rijtaak. Doel is de informatie voor weggebruikers te verbeteren, uit te breiden en breder beschikbaar te maken. Deze samenwerking maakt het verkeer op alle wegen in Nederland niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en duurzamer voor alle weggebruikers.

Achter de schermen is de afgelopen periode gewerkt om de contouren van deze samenwerking neer te zetten. En de eerste resultaten zijn een feit. Reden om Safety Priority Services op 4 juli 2022 officieel te lanceren in aanwezigheid van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Na de formele lancering is er alle gelegenheid om kennis te maken met de diensten.

Datum:             Maandag 4 juli 2022

Locatie:            Huis voor de Provincie, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht

Programma:    

16.30     Inloop
16.45   Kick-off Safety Priority Services in aanwezigheid van minister Harbers van IenW
17.00 Demonstaties van de betrokken navigatiediensten en autofabrikanten
  Netwerkborrel
18.00 Afronding

 Aanmelden kan via deze link.

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging per mail. In de week voor 4 juli krijgt u bovendien een e-mail met de laatste detailinformatie.

Deze bijeenkomst organiseren we in nauwe afstemming met het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat op dezelfde dag een bijeenkomst organiseert om de opening van een nieuw pand en de lancering van het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM) te vieren. Safety Priority Services biedt een concreet voorbeeld van de mogelijkheden die mobiliteitsdata biedt: weggebruikers adviseren ten behoeve van de verkeersveiligheid. Beide evenementen vinden in het Huis voor de Provincie in Utrecht plaats en het programma biedt u de gelegenheid bij beide aanwezig te zijn.

Verwante Artikelen

Veiliger op weg door betere waarschuwingen op het dashboard en in navigatie

Op 4 juli 2022 trapten zes bedrijven en het ministerie van IenW in Utrecht de publiek-private samenwerking Safety Priority Services af. Bestuurders in Nederland krijgen dankzij deze samenwerking meer en betere veiligheidswaarschuwingen van auto of navigatiesysteem, met als eerste land van Europa ook in het hele land waarschuwingen voor naderende voertuigen met zwaailicht en sirene. Ook weggebruikers op provinciale en gemeentelijke wegen, waar relatief veel ongevallen zijn, ontvangen deze informatie.

Provincie Noord Holland investeert € 11 miljoen in slimme mobiliteit

Een zelfrijdende bus die zonder chauffeur van halte naar halte rijdt. Slimme fietspaden waar groepen scholieren vaker groen krijgen. Automobilisten die als eerste gewaarschuwd worden over een pech-of ongeval op de route. Dat zijn enkele voorbeelden van slimme technologieën voor het verkeer die de provincie Noord-Holland inzet of onderzoekt. De provincie investeert ruim € 11 miljoen in deze innovatieve maatregelen – Smart Mobility – om de regio bereikbaar en leefbaar te houden en de verkeersveiligheid te verbeteren. Niet alleen voor nu, ook voor de toekomst. 

Conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’

Carpoolend, met de (elektrische) auto, trein of fiets. Deelnemers aan de conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’ kwamen op donderdag 16 februari jl. op allerlei manieren naar DeFabrique in Utrecht. Dat bleek na een snelle peiling van dagvoorzitter Joost Hoebink, waarmee hij een dag vol inzichten, inspiratie en urgentie opende. Waar staan we met het slim en duurzaam vormgeven van mobiliteit? En hoe verhoudt de mobiliteitsopgave zich tot die andere grote doelen voor 2030? De Utrechtse Merwedekanaalzone diende als lichtend voorbeeld.

Rijk investeert zes miljoen euro om publiek vervoer in Zeeland mogelijk te maken

AMERSFOORT – Minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Harry van der Maas van Provincie Zeeland kondigen op 13 november 2023 aan dat door het ministerie een bedrag van zes miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om publiek vervoer in Nederland mogelijk te maken. Komend jaar gaat Zeeland als eerste met dit nieuwe publieke vervoerssysteem van start. Dit is bekendgemaakt tijdens de conferentie Bereikbaarheid voor Iedereen in Amersfoort.

Reacties

Ga naar de inhoud