DMI-ecosyteem logo

Connected Transport Week 2024

Van 17 tot 20 juni vindt de landelijke Connected Transport Week plaats. Vervoerders, wegbeheerders en logistieke IT-leveranciers kunnen tijdens verschillende evenementen kennis maken met slimme logistieke datatoepassingen. Deze technologieën dragen bij aan een veiliger en bereikbaar Nederland dat klaar is voor de toekomst. De week is een initiatief van verschillende samenwerkende regio’s (gemeentes en provincies) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met de sector Connected Transport in de logistieke praktijk te brengen. 

foto van truck Laden en lossen in stad
Foto van laden en lossen in Utrecht

Verkeersinformatie in de boordcomputer

Onderdeel van de week is het testen van realtime verkeersinformatie via de boordcomputer in de vrachtwagen. Chauffeurs ontvangen onder meer veiligheidsmeldingen en alerts binnen op hun boordcomputer, met een passend advies om in te spelen op gevaarlijke situaties. Beter inzicht in verkeerssituaties verhoogt de veiligheid en zorgt voor meer rust in de cabine. Dankzij prioriteitsverlening voor de logistiek bij slimme verkeerslichten kunnen vrachtwagens soepeler doorrijden. Dit bespaart brandstof, vermindert CO2- en stikstofuitstoot en verhoogt het comfort voor chauffeurs. 

Gebruik van overheidsdata van wegbeheerders voor de logistiek

Verder is er aandacht voor het gebruik van data door wegbeheerders. Zo kunnen de wegbeheerders data over lokale venstertijden, schoolzones, milieuzones, laad- en losplekken en geplande wegwerkzaamheden op een gestandaardiseerde manier beschikbaar stellen voor de logistieke sector. IT-leveranciers verwerken deze informatie in logistieke software. Dat maakt het eenvoudiger voor planners om de juiste route te kiezen.  En chauffeurs krijgen onderweg een melding dat ze een zone of venstertijdgebied naderen. Dit helpt om zoekverkeer in de stad te verminderen en overlast van de logistiek te beperken.  

Zero Emissie trucks van Albert Heijn
Logistiek distributiecentrum

Landelijke aanpak

De Connected Transport Week wordt georganiseerd door Gemeente Almelo en Provincie Overijssel, Amsterdam Logistics (Provincie Noord-Holland en Gemeente Haarlemmermeer), SmartwayZ.NL (Provincie Noord-Brabant en Provincie Limburg en aantal gemeenten waaronder gemeente Breda), Provincie Utrecht en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Voor meer informatie over het programma kunt u een mail sturen naar Robbert Janssen, projectleider Slimme Logistiek bij het ministerie van IenW.

Veiliger, slimmer en duurzamer organiseren van logistieke stromen.

Ga naar de inhoud