Connected Transport Week 2024: verder werken aan landelijke opschaling van slimme logistieke datatoepassingen in de praktijk

Van 17 tot 20 juni vindt de landelijke Connected Transport Week plaats. Vervoerders, wegbeheerders en logistieke IT-leveranciers kunnen tijdens verschillende evenementen kennis maken met slimme logistieke datatoepassingen. Deze technologieën dragen bij aan een veiliger en bereikbaar Nederland dat klaar is voor de toekomst. De week is een initiatief van verschillende samenwerkende regio’s (gemeentes en provincies) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met de sector Connected Transport in de logistieke praktijk te brengen. 

Verkeersinformatie in de boordcomputer 

Onderdeel van de week is het testen van realtime verkeersinformatie via de boordcomputer in de vrachtwagen. Chauffeurs ontvangen onder meer veiligheidsmeldingen en alerts binnen op hun boordcomputer, met een passend advies om in te spelen op gevaarlijke situaties. Beter inzicht in verkeerssituaties verhoogt de veiligheid en zorgt voor meer rust in de cabine. Dankzij prioriteitsverlening voor de logistiek bij slimme verkeerslichten kunnen vrachtwagens soepeler doorrijden. Dit bespaart brandstof, vermindert CO2- en stikstofuitstoot en verhoogt het comfort voor chauffeurs. 

Gebruik van overheidsdata van wegbeheerders voor de logistiek 

Verder is er aandacht voor het gebruik van data door wegbeheerders. Zo kunnen de wegbeheerders data over lokale venstertijden, schoolzones, milieuzones, laad- en losplekken en geplande wegwerkzaamheden op een gestandaardiseerde manier beschikbaar stellen voor de logistieke sector. IT-leveranciers verwerken deze informatie in logistieke software. Dat maakt het eenvoudiger voor planners om de juiste route te kiezen.  En chauffeurs krijgen onderweg een melding dat ze een zone of venstertijdgebied naderen. Dit helpt om zoekverkeer in de stad te verminderen en overlast van de logistiek te beperken.  

Landelijke aanpak 

De Connected Transport Week wordt georganiseerd door Gemeente Almelo en Provincie Overijssel, Amsterdam Logistics (Provincie Noord-Holland en Gemeente Haarlemmermeer), SmartwayZ.NL (Provincie Noord-Brabant en Provincie Limburg en aantal gemeenten waaronder gemeente Breda), Provincie Utrecht en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  

De samenwerking tussen regio’s is belangrijk, aldus Christa Baas, logistiek makelaar bij de provincie Overijssel: “logistiek houdt niet op bij de grenzen van de regio, dus het is belangrijk dat de slimme logistieke informatiediensten landelijk beschikbaar zijn.” Jaco van Veldhuijsen, projectleider bij de provincie Utrecht, vult aan: “we maken de omslag van lokale initiatieven naar landelijke realisatie. Hoe meer vervoerders en IT-partijen meedoen, hoe groter de resultaten zijn die we boeken op de wegen voor een veilig en bereikbaar Nederland.” 

Verwante Artikelen

Negen IT-partijen gecertificeerd voor leveren Connected Transport-diensten

Negen IT-partijen ontvingen vandaag een certificaat voor de Connected Transport-toepassingen die zij ontwikkelden voor de logistieke sector. Dankzij de toepassingen krijgen vrachtwagenchauffeurs real-time informatie in hun in-truck systemen, en kunnen zij beter anticiperen op actuele verkeerssituaties. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en zorgt voor duurzamer rijgedrag. Met de certificering wordt aangetoond dat de geleverde toepassingen voldoen aan de landelijke eisen en afgesproken standaarden, waardoor ze breed uitgerold kunnen worden.

Doorontwikkeling en opschaling van Connected Transport

Op 20 juni verzamelden zo’n veertig genodigden vanuit het bedrijfsleven en de overheid zich in het DMI-Centre voor de marktconsultatie voor Connected Transport-diensten. Tijdens de consultatie werd input en feedback opgehaald voor een gezamenlijke roadmap voor de doorontwikkeling en opschaling van Connected Transport. De roadmap wordt naar verwachting doorvertaald naar een O&O-opdracht later dit jaar.

Projectmanagers stappen in de wereld van stadslogistiek: Abel en Mike krijgen inzichten van chauffeurs

In een gezamenlijke inspanning om stadslogistiek veiliger, efficiënter en duurzamer te maken, werken deelnemers van het DMI-ecosysteem aan digitale oplossingen en maatregelen. Het doel is duidelijk: minder ritten en schonere logistiek. Maar de grote vraag blijft: hoe kunnen deze doelen in de praktijk worden bereikt, en welke uitdagingen staan logistieke dienstverleners te wachten? Om een beter beeld te krijgen van de praktijk en de uitdagingen, zijn projectmanagers Abel Bosman en Mike van Dijk ingestapt in de vrachtwagen

Reacties

Ga naar de inhoud