Inzicht in slimme mobiliteit met de Monitor Smart Mobility

Het ministerie van IenW presenteert de Monitor Smart Mobility, een interactieve PDF met informatie over de ontwikkelingen in de wereld van slimme mobiliteit. De monitor biedt inzicht in drie belangrijke categorieën die de mobiliteit van de toekomst kunnen bepalen: voertuigautomatisering, verkeersmanagement en informatiediensten en mobiliteitsdiensten.

Door innovaties door marktpartijen en wet- en regelgeving, met name vanuit Europa, zal smart mobility de komende jaren een steeds prominentere rol innemen in de mobiliteit. Weggebruikers kunnen ook vandaag al van vele smart mobility-toepassingen gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan de steeds slimmere systemen in auto’s, zoals lane keep assist, dat niet alleen een waarschuwing geeft wanneer je de rijstrook onbedoeld dreigt te verlaten, maar ook met kleine stuurcorrecties het zal proberen te voorkomen. Of aan de meest actuele informatie die bestuurders continu in de auto bereikt.

De Monitor Smart Mobility geeft inzicht in het aanbod, gebruik en waar mogelijk ook de effecten van smart mobility.

Op gebied van aanbod is te lezen welke concrete toepassingen nu al aangeboden worden en waar mogelijk wat de verwachte doorgroei is van deze toepassingen. De monitor geeft ook inzicht in hoe deze toepassingen gebruikt worden en in welke mate. De monitor brengt daarnaast in beeld wat al bekend is over de (verwachte) effecten van de toepassingen. De inzichten over het aanbod, gebruik en de effecten worden uitgewerkt aan de hand van drie hoofdcategorieën smart mobility-toepassingen:

  1. Voertuigautomatisering
  2. Verkeersmanagement en informatiediensten
  3. Mobiliteitsdiensten

Door de toepassing van kennis en inzichten over smart mobility in ons beleid, kunnen we optimaal de kansen benutten ten behoeve van verkeersveiligheid, verbetering van leefbaarheid en optimalisatie van bereikbaarheid.

U vind de monitor HIER.

 

Verwante Artikelen

Noord-Holland besteedt verkeersmanagement uit aan iDienst VMaaS

Op 6 november 2023 heeft de provincie Noord-Holland formeel de start aangekondigd van de dienst ‘Verkeersmanagement as a Service (VMaaS)’. De provincie draagt daarmee de uitvoering van verkeersmanagement over aan het private consortium ATEam. VMaaS omvat alle operationele en tactische verkeersmanagementwerkzaamheden die de provincie voorheen zelf deed. De overdracht bespaard kosten en zorgt voor kwaliteitsverbetering. Voor beleidsmatige doelen en tactische keuzen blijft de provincie zelf verantwoordelijk. Ook blijft de provincie eigenaar van de systemen op straat, zoals verkeerslichten, camera’s en DRIPs.

Minister Harbers en 6 organisaties tekenen samenwerkingsovereenkomst voor verhogen veilig gebruik rijhulpsystemen

Minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondertekent vandaag samen met ANWB, BOVAG, Verbond van Verzekeraars, Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), RDW en RAI Vereniging het ADAS-convenant. Hiermee continueren deze partners hun samenwerking in de ADAS alliantie, gericht op het verhogen van het veilig gebruik van rijhulpsystemen in auto’s. Deze systemen kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming op de weg. Voorwaarde is wel dat de bestuurder de functies op een veilige, verantwoorde manier gebruikt. De komende jaren blijft de ADAS alliantie zich hier actief voor inzetten.

Bestuurders zetten afspraken landelijke samenwerking smart mobility opnieuw kracht bij

Op 9 februari vond de Bestuurlijke Bijeenkomst Smart Mobility plaats in de Verkeerscentrale Nederland in Utrecht. Minister Mark Harbers sprak hier met tien bestuurders uit de regio’s over de structurele borging van innovatieve mobiliteitsprogramma’s en de noodzaak tot landelijke samenwerking. Het verankeren van slimme mobiliteit en het gebruik van data en digitalisering om nieuwe toepassingen mogelijk te maken, zijn van groot belang om onze steden en dorpen leefbaar en bereikbaar te houden.

Reacties

Ga naar de inhoud