DMI-ecosyteem logo
geometric shape digital wallpaper

Kenniscentrum Europa Decentraal presenteert: Tijdlijn Digitalisering

De wet- en regelgeving op het gebied van Digitalisering ontwikkelt zich in sneltreinvaart. Om decentrale overheden op weg te helpen, heeft het Kenniscentrum Europa Decentraal een interactieve tijdlijn gemaakt waarin alle relevante wet- en regelgeving en andere initiatieven op een rijtje zijn gezet. Zo kan je in één oogopslag zowel de al geldende regels vinden, als de voorstellen van de Europese Commissie die zich nog in de onderhandelingsfase bevinden. Je vindt de tijdlijn HIER.

De tijdlijn omvat onder meer de Artificiële Intelligentie Verordening die de Europese Commissie heeft voorgesteld in december 2023, als ook het Voorstel Gigabit Infrastructuur Verordening, die tot doel heeft om de uitrol van gigabitnetwerken te versnellen en goedkoper te maken. Ieder onderdeel op de tijdlijn omvat een korte samenvatting, met een link naar een uitgebreide toelichting en bijbehorende documentatie.

Verwante Artikelen

Voortgangsbericht DMI-ecosysteem

Op 24 februari heeft de Ministerraad, op advies van Het Nationale Groeifonds, een positief besluit genomen over de toekenning van 85 miljoen euro aan het DMI-ecosysteem. Bovenop dit bedrag investeren bedrijven en gemeenten gezamenlijk nog eens 93 miljoen.  We zijn blij met het vertrouwen en het commitment van deelnemende partijen. Op 28 februari zijn we met een afvaardiging van deze deelnemers bij elkaar gekomen en voortvarend aan de slag gegaan met de realisatie. Via dit bericht praten we je graag

Conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’

Carpoolend, met de (elektrische) auto, trein of fiets. Deelnemers aan de conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’ kwamen op donderdag 16 februari jl. op allerlei manieren naar DeFabrique in Utrecht. Dat bleek na een snelle peiling van dagvoorzitter Joost Hoebink, waarmee hij een dag vol inzichten, inspiratie en urgentie opende. Waar staan we met het slim en duurzaam vormgeven van mobiliteit? En hoe verhoudt de mobiliteitsopgave zich tot die andere grote doelen voor 2030? De Utrechtse Merwedekanaalzone diende als lichtend voorbeeld.

Samenvatting bevindingen Vervoerslogistieke Werkdagen 2024

De bijeenkomst van de Vervoerslogistieke Werkdagen bood inzicht in verschillende aspecten van slimme en duurzame logistiek, met deelnemers uit de Nederlandse en Vlaamse academische wereld, overheid en bedrijfsleven. De discussies en presentaties omvatten een breed scala aan onderwerpen, van stadslogistiek beleid en uitvoering tot de impact van modal shift en efficiëntiemaatregelen op CO2-reductie, spoorvervoer, logistiek onderwijs, en de economische aspecten van logistiek.

Digitale hobbels op de weg

Data uit de sensoren van voertuigen kan helpen om bepaalde afwijkingen in het wegdek sneller en beter in beeld te krijgen. Daarmee is voertuigdata een waardevolle aanvulling op de periodieke asfaltinspecties van wegbeheerders. Voor het meten van stroefheid – belangrijk voor de bandengrip op de weg – ligt het iets complexer.

Reacties

Ga naar de inhoud