Praktische Informatie voor deelnemers

Binnen het DMI-ecosysteem werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen. Deelnemers aan DMI bouwen met elkaar aan slimme, leefbare en toekomstbestendige steden.

Voor wie is deze pagina?

Deze pagina is voor alle deelnemers van het DMI-ecosysteem en bevat praktische informatie over deelname en links naar meer informatie.

Onderwerpen

Voordelen DMI-ecosysteem

DMI-deelnemers profiteren van:

  1. Een uitgebreid netwerk van koplopers op het gebied van slimme en duurzame verstedelijking;
  2. De meest actuele kennis op het gebied van slimme en duurzame verstedelijking en een groot aantal relevante thema’s als mobiliteit, klimaat, energie en circulaire bouw;
  3. Bijeenkomsten en kennissessies, bekijk voor een overzicht de kalender op onze website;
  4. Een ontmoetings-, vergader-, en werkplek in het DMI Centre  in Amersfoort;
  5. Aanwezigheid op relevante beurzen en congressen in binnen- en buitenland en de mogelijkheid voor deelnemers om zich onder de vlag van het DMI-ecosysteem te presenteren.
  6. Invloed op de koers van het ecosysteem middels deelname aan de DMI-ecoraad en DMI-beheerraad.

Animatie DMI-ecosysteem

Afsprakenstelsel

Het Afsprakenstelsel van het DMI-ecosysteem bevat de voorwaarden voor deelname die voor iedere deelnemer gelden. In het Afsprakenstelsel is vastgelegd wat we met het DMI-ecosysteem beogen, hoe de besturing is ingericht en welke afspraken gelden voor het gebruik van de Algemene Voorzieningen en het aanbieden van Commons. Daarnaast bevat het Afsprakenstelsel praktische informatie, bijvoorbeeld over de jaarlijkse deelnamekosten per doelgroep.

Commons

Alle deelnemers van het DMI-ecosysteem moeten aan elkaar producten, diensten en/of data beschikbaar stellen tot een waarde van € 2500,- op jaarbasis. Dit noemen we de ‘commons’. Iedere deelnemer kan bij elk van de andere deelnemers voor maximaal € 2500,- producten en diensten afnemen als sample. Deze producten en diensten zijn met een ‘C’ gemarkeerd in de producten- en dienstencatalogus, onderdeel van de DMI Producten en Data Exchange (PDX). Zo stimuleren we dat alle deelnemers verkennen wat andere deelnemers precies aanbieden. Het bevordert eveneens een soepele start van het toevoegen en gebruiken van data. De afspraken over commons zijn vastgelegd in artikel 7 van het Afsprakenstelsel.

De Commons versterken de onderlinge samenwerking en kennisopbouw, maar borgen ook dat publieke investeringen ten goede kunnen komen aan het geheel van het DMI-ecosysteem en de daarbinnen gerealiseerde toepassingen.

Besturing DMI

Publiek-private governance: 

Tijdens de aanmeldprocedure geeft de primaire contactpersoon van een organisatie aan wie er deelnemen aan zowel de Ecoraad als de Beheerraad. Zijn er wijzigingen? Ook dat kan de primaire contactpersoon aangeven in de pagina Deelnemer Profiel die (na inlog) te vinden is onder het hoofdmenu “Inhoud” op https://dmi-ecosysteem.nl.

Ecoraad

De Ecoraad is het hoogste (publiek-private) beslisorgaan van het DMI-ecosysteem, bestaande uit één vertegenwoordiger op directieniveau namens iedere deelnemende organisatie. De Ecoraad komt 3 tot 4 keer per jaar bij elkaar. De bijeenkomsten van de Ecoraad worden op de website aangekondigd. De agenda en stukken zijn te vinden in de besloten online omgeving. Contactpersoon voor de Ecoraad is Arjan Spruijt.

Beheerraad

De Beheerraad richt zich op de tactische/instrumentele en technisch-operationele zaken binnen het DMI-ecosysteem, waaronder de Producten en Data Exchange. Voor specifieke onderdelen, zoals bijvoorbeeld een nieuw koppelvlak, kunnen door leden van de Beheerraad tijdelijke werkgroepen worden ingesteld die in korte tijd een onderwerp uitwerken en hierover terug rapporteren aan de Beheerraad. De Beheerraad vergadert iedere maand. De bijeenkomsten van de Beheerraad worden gepubliceerd op de website. De agenda en stukken voor de Beheerraad zijn ook te vinden in de besloten online omgeving. Contactpersoon voor de Beheerraad is Mike van Dijk.

Deelname Ecoraad en Beheerraad

Tijdens het aanmeldproces geeft de primaire contactpersoon van een organisatie aan wie er deelnemen aan zowel de Ecoraad als de Beheerraad. Zijn er wijzigingen? Dat kan de primaire contactpersoon aangeven in het Deelnemer Profiel dat (na inloggen in Mijn DMI) te vinden is onder het hoofdmenu ‘“Inhoud” op https://dmi-ecosysteem.nl.

Publieke governance:

Diverse overheden, waaronder de ministeries van IenW en VRO, provincies en gemeenten, overleggen onderling over de manier waarop zij bijvoorbeeld inkoopkracht kunnen bundelen, beleid kunnen coördineren en van elkaars ervaringen op het gebied van slimme verstedelijking leren.  Contactpersoon voor de publieke governance is Zoë Spaaij.

Een toelichting op de governance van het DMI-ecosysteem vind je in de publieksversie van het NGF Investeringsvoorstel (p. 38 t/m p. 41). Besturing en governance van het DMI-ecosysteem zijn ook vastgelegd in het Afsprakenstelsel van het DMI-ecosysteem.

Thema's binnen DMI

Binnen DMI zijn verschillende inhoudelijke thema’s benoemd. Dit aantal kan de komende tijd groeien. Ieder thema heeft een vaste contactpersoon, een eigen pagina op de website met een nadere toelichting en een eigen groep in de besloten online omgeving.

Producten & Data Exchange (PDX)

De term Producten en Data Exchange (PDX) is de verzamelnaam voor alle functionaliteitenom aangeboden en gezochte data en diensten vindbaar te maken en voor gebruik beschikbaar te stellen, ook wanneer deze data gevoelig is gezien herkomst of inhoud. De PDX zorgt ervoor dat DMI-deelnemers producten en diensten kunnen aanbieden én afnemen binnen de kaders van het Afsprakenstelsel en afspraken die daaraan in de toekomst mogelijk worden toegevoegd. Zo kunnen nieuwe toepassingen worden gerealiseerd en nieuwe databronnen sneller worden ontsloten. Vindbaar, herbruikbaar, transparant, verantwoord en betrouwbaar gelden daarbij als kernbegrippen. De eerste, beperkt functionele versie van de DMI PDX is nu beschikbaar en wordt de komende tijd verder ontwikkeld. Contactpersoon voor de PDX is Vincent Habers.

Aansluiten bij de PDX

  • De Producten en Diensten Catalogus, een onderdeel van de PDX, toont van elke DMI-deelnemer een organisatieprofiel. De primaire contactpersoon van een organisatie levert dit profiel aan tijdens het aanmeldproces en kan het vervolgens actualiseren in de Deelnemer Profiel pagina.
  • Bedenk alvast welke data, producten en diensten jouw organisatie in de PDC wil aanbieden, in ieder geval als Commons en wellicht ook op commerciële basis.
  • We raden elke deelnemer aan om een afspraak te maken met Annemarie Boereboom (annemarie@wecity.nl) of Joost van Dijk (joost@dexes.nl) voor het aansluiten van jouw organisatie bij een van de marktplaatsen van de
  • Elk kwartaal organiseren we een informatiebijeenkomst over de PDX. De video van de eerste bijeenkomst biedt al de gelegenheid om kennis te nemen van de uitgewisselde informatie.
  • Documentatie over de PDX is te raadplegen in de groep Producten en Data Exchange op de besloten online omgeving.
Contactpersonen van DMI-deelnemers

Andere DMI- deelnemers en het DMI Programmateam komen graag in contact met de (juiste) mensen binnen jouw organisatie. Daarom vragen we nieuwe deelnemers om in het aanmeldformulier de volgende contactpersonen te noteren:

  • Primair contactpersoon: de persoon binnen de organisatie die het eerste aanspreekpunt is voor het DMI Programmateam.
  • Rechtsgeldige vertegenwoordiger: de persoon die binnen de deelnemende organisatie het mandaat heeft om het Afsprakenstelsel en de daarbij horende rechten en plichten te ondertekenen.
  • Contactpersoon facturatie: de persoon of het mailadres waar we de factuur naar toe kunnen sturen.

In het verdere proces vragen we de primaire contactpersoon vervolgens onder andere naar:

  • Deelnemer Ecoraad
  • Deelnemer Beheerraad

De primaire contactpersoon kan deze aanvullen en wijzigen in de Deelnemer Profiel pagina. Uiteraard kan een persoon meerdere rollen vervullen.

Alle andere medewerkers van de organisatie die praktisch of inhoudelijk baat hebben bij betrokkenheid bij DMI leren we ook graag kennen en nodigen we van harte uit om een account aan te maken voor ‘Mijn DMI’ en vervolgens lid te worden van de groep ‘DMI Ecosysteem’. Deze groep is alleen toegankelijk voor DMI-deelnemers. 

Wil je in contact komen met andere DMI-deelnemers? Op de DMI-website vind je alle deelnemende organisaties op Over het DMI-ecosysteem. Na inloggen in ‘Mijn DMI’ zie je onder ‘leden’ iedereen die een account heeft voor Mijn DMI.

Organisatiegegevens wijzigen

Wil je gegevens van je organisatie wijzigen, zoals de contactpersoon voor facturen of de collega die de bijeenkomsten van de Beheerraad bijwoont? De primaire contactpersoon van een organisatie kan dit grotendeels zelf aanpassen in de Deelnemer Profiel pagina.  

Vragen hierover? Neem contact op met het DMI-programmabureau via dmi-team@dmi-ecosysteem.nl

Kennis

Online is informatie te vinden over het delen van kennis binnen en buiten DMI.

Contactpersoon voor Kennis is Sonja Hulshoff.

Kennisinstelling

De definitie van een kennisinstelling is hieronder weergegeven:

a.  Een onder a, b, c, g of h van de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek genoemde instelling voor hoger onderwijs en een onder j van de bijlage bij die wet bedoeld academisch ziekenhuis en Nyenrode Business Universiteit.

b. Een andere dan onder a bedoelde geheel of gedeeltelijk, meerjarig door de overheid gefinancierde onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk die activiteiten verricht met als doel de algemene wetenschappelijke of technische kennis uit te breiden.

c. Een geheel of gedeeltelijk, meerjarig door een andere lidstaat van de Europese Unie gefinancierde: openbare instelling voor hoger onderwijs of een daaraan verbonden ziekenhuis gelijkwaardig aan een instelling respectievelijk academisch ziekenhuis als bedoeld onder a; onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk die activiteiten verricht met als doel de algemene wetenschappelijke en technische kennis uit te breiden.

d. Een rechtspersoon ten aanzien waarvan een instelling als bedoeld onder a, b of c direct of indirect: meer dan de helft van het geplaatste kapitaal verschaft; volledig aansprakelijk vennoot overwegende zeggenschap heeft.

e. Een onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk met eigen medewerkers in loondienst, die tot doel heeft om via het structureel doen van eigen onderzoek en het ontwikkelen en testen van technische toepassingen door haar medewerkers, de technologische kennis op een specifiek terrein te bevorderen, die geen instelling is als bedoeld onder a tot en met d.

Communicatie

Voor alle deelnemers aan het DMI-ecosysteem gelden algemene communicatieafspraken als het gaat om de communicatie over DMI.

  • In de besloten online omgeving kunnen DMI-deelnemers informatie en documenten uitwisselen. Ook agenda’s, vergaderstukken, actielijsten etc. vind je hier. We raden iedere DMI-deelnemer dan ook dringend aan zo snel mogelijk na bevestiging van deelname een account aan te maken voor deze online omgeving. Dit kan op dmi-ecosysteem.nl, via de oranje knop ‘Mijn DMI’ rechts bovenin. Met een account kun je je aanmelden voor uiteenlopende besloten groepen. Het advies is om ten minste lid te worden van de algemene groep DMI-ecosysteem’. Per organisatie kunnen meerdere mensen een account aanmaken voor de online omgeving.
  • Met het aanmaken van een account voor de online omgeving geef je toestemming om je naam en mailadres op te nemen in het CRM van DMI. Zo kunnen we je gericht uitnodigen voor bijvoorbeeld bijeenkomsten en evenementen.
  • De publieke, grote evenementen worden op deze kalender Het overzicht van alle events, inclusief besloten werkgroepen en bijeenkomsten, vind je hier als je ingelogd bent. Mis je een evenement dat je graag onder de aandacht van andere deelnemers wil brengen? Neem dan contact op via dmi-team@dmi-ecosysteem.nl.
  • Op de website vind je een overzicht van alle DMI-deelnemers. In de online omgeving ‘Mijn DMI’ vind je onder ‘Leden’ een overzicht van alle mensen die actief of passief meewerken binnen het ecosysteem. Hier vind je ook hun contactgegevens. In de PDX vind je bovendien van elke DMI-deelnemer een organisatieprofiel.
  • Abonneer je ook op de nieuwsbrief DMI Update, die overigens ook aan niet-deelnemers wordt verzonden.
  • Er zijn verschillende slides met informatie over het DMI-ecosysteem beschikbaar. 
  • De DMI-communicatierichtlijnen, het DMI-logo en andere communicatiemiddelen zijn hier beschikbaar voor alle DMI-deelnemers.
  • Contactpersoon voor communicatie is Femke Mureau.
Bijeenkomsten voor DMI-deelnemers
  • Neem je sinds kort deel aan DMI? Dan nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan een welkomstbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst geven leden van het DMI-team een toelichting op praktische zaken zoals de governance, het DMI Centre en de verschillende thema’s. En daarnaast is er uiteraard alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging, nadat de deelname van jouw organisatie definitief is.
  • Heb je een vraag over het Afsprakenstelsel, de PDX, deelname aan het DMI-ecosysteem of een ander onderwerp? Maak dan vooral gebruik van het online vragenuurtje. Vincent Habers is dan samen met een collega beschikbaar om vragen te beantwoorden.
  • Vanuit ieder DMI-thema worden regelmatig themabijeenkomsten
  • Naast hard werken en resultaten behalen, houden we ook van gezelligheid en elkaar informeel ontmoeten. Daarom organiseren we regelmatig, meestal aansluitend aan een welkomstbijeenkomst, een gezellige borrel of lunch.

Een overzicht van deze bijeenkomsten is te vinden op Mijn DMI, als je ingelogd bent.

Wil je zelf een bijeenkomst organiseren en deze toevoegen aan de kalender en/of per e-mail aan andere deelnemers kenbaar maken? Laat dit dan weten via dmi-team@dmi-ecosysteem.nl we helpen je graag.

DMI Centre

Het DMI Centre biedt DMI-deelnemers een fysieke plek, centraal gelegen in het land, voor ontmoeting, kennisuitwisseling, overleg, demo’s, samenwerking en werkplekken. Het DMI Centre is gevestigd aan de Barchman Wuytierslaan 10 in Amersfoort en elke week geopend van dinsdag tot en met donderdag. Op maandag en vrijdag zijn in overleg soms ook mogelijkheden om de locatie te gebruiken. DMI-deelnemers kunnen via de online samenwerkingsomgeving een zaal reserveren en gebruik maken van de aanwezige faciliteiten. Contactpersoon voor het DMI Centre is Monique Baak.

DMI-programmateam
Facturatie

Alle deelnemers van het DMI-ecosysteem betalen een bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het type organisatie. De deelname aan DMI duurt minimaal twee jaar, waarbij de eerste twaalf maanden gratis zijn. Als startdatum geldt de eerste dag van de maand na de schriftelijke deelnamebevestiging.

De factuur wordt vanuit ‘Stichting DMI-ecosysteem facilitair’ verstuurd via mail@klantmail.snelstart.nl naar het e-mailadres dat door jouw organisatie bij de inschrijving is opgegeven.

Wil je het facturatie e-mailadres wijzigen? De primaire contactpersoon van de organisatie kan dat aanpassen in de Deelnemer Profiel pagina. Sommige organisaties hebben een offerte nodig voordat ze een factuur kunnen betalen. Ga na of dit het geval is bij jouw organisatie. Ook dat kan je aangeven in de Deelnemer Profiel pagina.

Ons verzendadres is een ‘no-reply’ emailadres. Voor vragen over de factuur kun je contact opnemen via stichting@dmi-ecosysteem.nl.

Rekenvoorbeeld:

Stel je bent deelnemer geworden op 15 maart 2025 en de deelnemersbijdrage is €2.500,- incl. btw. Je ontvangt dan een factuur van (9/12*€2.500,- = €1.875,-) voor de periode 1 april 2025 – 31 december 2026. Eind 2026 ontvang je een factuur van €2.500,- voor de periode 1 jan 2027 – 31 dec 2027.

Deelname beëindigen

Een lidmaatschap duurt minimaal twee jaar. Wil je opzeggen? Dat kan uiterlijk twee maanden voor het einde van het lopende kalenderjaar per mail aan: dmi-team@dmi-ecosysteem.nl. Iemand van het DMI-programmabureau neemt vervolgens contact met je op.

Ga naar de inhoud