DMI naar Smart City World Expo & Congress in Barcelona

DMI-ecosysteem staat van 5 tot en met 7 november op Smart City World Expo & Congress in Barcelona. In 2024 gaat een van de grootste Nederlandse delegaties ooit naar hét evenement op het gebied van slimme en duurzame steden.

Het DMI-ecosysteem is op het Nederlandse paviljoen, dat TeamNL heet en een sportthema heeft, met een groot aantal deelnemers en partners aanwezig. Zo presenteren Future Insight, Argaleo en Cap Gemini in Barcelona het eerste echte integrale dashboard voor steden.

Bedrijven en steden laten in Barcelona samen zien hoe slimme oplossingen leiden tot meer impact op straat.  Zo vertellen Goudappel, TNO, CollaborAll en de gemeente Apeldoorn hoe zij een ‘digital twin’ of digitale kopie van de stad gebruiken voor een grote gebiedsontwikkeling. Doel van de samenwerking is om de overlast tot een minimum te beperken voor bewoners, bedrijven en bezoekers.

Samen met het Zweedse ClimateView werken vier Nederlandse gemeenten aan een pilot met een klimaatdashboard. Met dit dashboard kunnen overheden het effect van het eigen duurzaamheidsbeleid meten. In Barcelona geven zij een update.

Climate Contract

De gemeente Den Haag presenteert in het Nederlandse paviljoen hoe door de stad aan het Climate Contract is gewerkt. Dit in het kader van de 100 Climate Neutral and Smart City missie. Den Haag is er bovendien als eerste Nederlandse stad in geslaagd om het Mission Label te verkrijgen.

In het TeamNL-paviljoen treden verder de volgende bedrijven aan: Heijmans over duurzame gebiedsontwikkeling, Analyze over praktijkvoorbeelden met ‘digital twins’ en Monotch en het DRO-consortium over hoe steden met behulp van digitale beleidsinstrumenten de regie kunnen voeren over mobiliteit en het gebruik van de openbare ruimte.

En mis ook deze bijeenkomsten en evenementen niet:

Zondag 3 november, 18.00-20.00 uur, TeamNL kickoff borrel

Welkomstborrel voor alle Nederlandse deelnemers

Maandag 4 november, 10.00-17.00 uur – Smart City Business Day

‘From piloting innovation to boosting commercialization’ is het centrale thema van de Smart City Business Day. Een goede kans om warm te lopen, want de Smart City Expo start pas de volgende dag op 5 november. De bezoekers van de Smart City Business Day worden uitgedaagd om na te denken over hoe van innovaties een commercieel succes gemaakt kan worden. DMI-deelnemers doen mee aan het programma. Meer weten? Kijk op de website van de Smart City Business Day.

Dinsdag 5 november, 16.00 uur – officiële opening TeamNL paviljoen

De Nederlandse ambassadeur in Spanje Roel Nieuwenkamp opent in aanwezigheid van de delegatieleiders, wethouders Eva Oosters van de gemeente Utrecht en Charif El Idrissi van de gemeente Haarlemmermeer. Aansluitend vindt een borrel plaats op het TeamNL-paviljoen.

Dinsdag 5 november, 20.00 uur – International Impactmaking Dinner (alleen op uitnodiging)

Diner voor Nederlandse en internationale gasten

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het programma? Kijk op de Barcelona-pagina van de DMI-website voor het meest actuele programma.

Verwante Artikelen

Hoe vier verschillende overheden nieuwe iVRI’s gaan inzetten

28 overheden en Nort Sea Port zullen tezamen 419 nieuwe iVRI’s opleveren aan het einde van 2024. Zij maakten daarvoor gebruik van een landelijke subsidieregeling van het ministerie van IenW, met maximaal 50% subsidie voor het realiseren en in beheer nemen van iVRI’s. Ze worden toegevoegd aan de 1.372 (stand van zaken eind april 2023) slimme verkeerslichten die verspreid over Nederland al zijn gerealiseerd. De slimme verkeerslichten maken onderdeel uit van een bredere transitie in mobiliteit en zijn bedoeld om concrete bijdragen te leveren aan slimme duurzame verstedelijking. Slimme verkeerslichten zijn in staat om specifieke verkeersdeelnemers op grotere afstand te ‘herkennen’ en hierop in hun regeling tijdig in te spelen.

Samen aan de slag met slimme duurzame verstedelijking en logistiek

Ineke Meijer en Cathelijne Hermans zijn sinds maart aangesteld als nieuwe programmamanagers slimme duurzame verstedelijking en logistiek. Op 18 april presenteerden zij het vernieuwde Plan van Aanpak voor Logistiek aan 20 vertegenwoordigers vanuit gemeenten. Met vier nieuwe actielijnen leggen zij de basis voor het vervolg van slimme duurzame verstedelijking en logistiek, en de inpassing van stadsdistributie in het DMI-ecosysteem.

Gebiedsontwikkeling in Dordrecht: deze innovatieve tools zijn nu al inzetbaar

Tijdens de bijeenkomst van het DMI-ecosysteem op het Urban Future Congres 2024 benadrukt Ronald Buitenhek, programmadirecteur van de Stadsas Dordt, het belang van samenwerking met andere overheden en bedrijven, en het belang van digitalisering. Ruim tien organisaties die deelnemen aan DMI lieten oplossingen zien die Dordrecht én andere steden direct kunnen helpen om de uitdagingen in gebiedsontwikkeling aan te pakken.

Reacties

Ga naar de inhoud