Producten en data Exchange

De Producten en Data Exchange, of PDX,  is de verzamelnaam voor de faciliteiten die aangeboden en gezochte data vindbaar maken en voor gebruik beschikbaar stellen. Met de DMI-PDX zorgen we ervoor dat deelnemers producten en diensten kunnen aanbieden en afnemen. Verantwoord en betrouwbaar zijn daarbij de kernwoorden. De PDX vormt het motorblok van het DMI-ecosysteem: het maakt data-uitwisseling mogelijk om zo slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing te versnellen.

Foto van drukke stadswijk met voetgangers, fietsers en auto's
Foto van 2 dames, vermoedelijk een moeder en dochter, op de fiets in een stad

De PDX heeft vijf onderdelen

  • De Catalogus

    De Catalogus is de etalage van het DMI-ecosysteem: het volledige overzicht van vraag naar en aanbod van data, diensten, kennis en toepassingen kun je hier vinden. Het betreft een online omgeving, gebouwd door AMS-IX. De Catalogus komt binnenkort beschikbaar. Wil je weten hoe de Catalogus er in de toekomst uit komt te zien, als hij goed gevuld is en verder doorontwikkeld is? Kijk dan op de titel.

  • Identificatie, Authenticatie en Autorisatie (IAA)

    Dit is het systeem voor toegangscontrole. Het bepaalt of gebruikers een DMI-deelnemer vertegenwoordigen en of ze de juiste rechten hebben om bepaalde handelingen uit te voeren binnen de DMI-PDX en op de marktplaatsen.

  • Transactiemodule

    Dit deel regelt de financiële afhandeling van transacties tussen deelnemers. Het systeem zorgt ervoor dat de vereiste informatie in de juiste vorm op de juiste plaats terecht komt, om tijdige en volledige betaling mogelijk te maken.

  • Toetsing

    Elke transactie en de betrokken partijen worden automatisch en bijna continu gecontroleerd om te zien of ze voldoen aan de wet, de regels van DMI en eventuele specifieke beperkingen of kwaliteitsvereisten.

  • Logfunctie

    Alle handelingen binnen de DMI-PDX worden geregistreerd. Dit zorgt voor transparantie, een feedback-loop en biedt bewijs in het geval van geschillen.

Ik wil gebruik maken van de PDX!

Hiervoor moet jouw organisatie deelnemer worden van het DMI-ecosysteem. Om deelnemer te worden vul je het formulier in op deze pagina. Na de kennismaking voeren wij een toets van juistheid op het verzoek voor deelname. Daarna doorloop je de volgende stappen:

  1. Doorloop alle stappen om deelnemer van het ecosysteem te worden.
  2. Vul je organisatieprofiel in via de knop ‘Organisatieprofiel PDC’.
  3. Vraag het eori-nummer van je organisatie op op de website van de Belastingdienst. Meestal is het eori-nummer zelf samen te stellen via de optie ‘Ik doe zelf aangifte’;
  4. Maak een afspraak met WeCity (Annemarie Boereboom annemarie@wecity.nl) en Dexes (Joost van Dijk, joost@dexes.nl) om geïnformeerd te worden over elk van deze twee marktplaatsen. Bepaal op basis van de informatie uit de gesprekken van welke van de twee partijen je gebruik wilt gaan maken;
  5. Bepaal welke medewerkers van je organisatie toegang moeten krijgen tot de DMI-PDX, welke taak aan wie wordt toebedeeld en welke rechten hiervoor nodig zijn. (Het samenstellen van een autorisatie-lijst.);
  6. Bedenk wat je precies in de DMI-PDX wilt gaan aanbieden en/of vragen, tegen welke prijs en welke ‘policy’ of condities;
  7. Stel vast welke van de producten en/of diensten je ook als ‘Commons’ wilt gaan aanbieden en die in de PDC met ‘C’ gemarkeerd moeten worden;
Foto van twee fietsers in de straten van Utrecht
een groep mensen voor een gebouw

Meer informatie over...

Klik op titel voor meer info.

FAQ

We werken met het ‘no wrong door’ principe, wat betekent dat het mogelijk is om via verschillende toegangspunten toegang te krijgen tot de volledige PDX van het DMI-ecosysteem.

Nee, de data wordt niet standaard gecheckt op beschikbaarheid elders. Maar tegen meerkosten kunnen door koper of aanbieder gewenste additionele checks worden aangeboden door leveranciers van de PDX.

De positie van de basisregistraties wijzigt niet als gevolg van het DMI-ecosysteem.

Ja, voorafgaand aan de totstandkoming van een transactie wordt in ieder geval gecontroleerd of betrokken partijen Deelnemer zijn en voldoen aan de regels van het Afsprakenstelsel. Aanvullende toetsing kan op verzoek, eventueel op steekproefsgewijze basis worden uitgevoerd. Ook in geval van machine to machine transacties zal er, al dan niet steekproefsgewijs, worden gecontroleerd.

Voor beide marktplaatsen geldt dat toetsing op de autorisatie van individuele vertegenwoordigers van Deelnemers wordt gecontroleerd vanuit één centraal register.

Ja. Iedere aanbiedende partij kiest zijn eigen marktplaats (WeCity of Dexes) om het aanbod in de PDX te kunnen publiceren, en iedere aanbieder kan z’n eigen policies (toetsingscriteria) formuleren waaraan een afnemer (of diens gebruik van aangeboden data) dient te voldoen, maar de toetsingsprocedures zijn in geval van transacties hetzelfde voor steden en bedrijven.

In principe kan een buitenlandse aanbieder deelnemen aan het DMI-ecosysteem. Voor deze partij geldt dezelfde aanmeldingsprocedure en Afsprakenstelsel als voor iedereen. Een aandachtspunt hierbij is dat de buitenlandse partij gebonden kan zijn aan andere wet- en regelgeving, die mogelijk “schuurt” met bepalingen uit het Afsprakenstelsel. Het is aan de buitenlandse aanbieder om dit kenbaar te maken.

Indien een extern datadomein wordt gelinkt aan een marktplaats in het DMI-ecosysteem, dan gelden voor transacties binnen het DMI-ecosysteem nog steeds de regels van het DMI-ecosysteem.

Met elkaar bouwen aan de PDX!

algemene kalender

Veilig data delen

Om data te delen is er vertrouwen nodig. Je wil weten wie jouw data gebruikt, en of de data die je afneemt wel van goede kwaliteit is. Binnen de PDX zijn daar verschillende maatregelen voor genomen. Ten eerste stimuleert het DMI-ecosysteem dat data voor gebruik beschikbaar wordt gesteld op basis van ‘federatief data delen’. Dit betekent dat data niet wordt verplaatst van de bron naar de gebruiker of naar een centraal platform, maar bij de aanbieder blijft. Hierdoor behoudt de eigenaar van de data diens “datasoevereiniteit”, de controle over de data, en hoeft hij zich geen zorgen te maken over ongeoorloofd gebruik of doorlevering door anderen.

 

Daarnaast kun je dankzij de functies ‘IAA’ en ‘Toetsing’ van de DMI-PDX als aanbieder zelf bepalen wie er toegang krijgt tot jouw data. Het DMI-ecosysteem maakt als onderdeel van die IAA-functie gebruik van iSHARE. Dit is een set van afspraken op basis waarvan kan worden vastgesteld of inderdaad van doen hebt met een andere DMI-deelnemer.

Commons

Alle deelnemers van het DMI-ecosysteem moeten aan elkaar producten, diensten en data beschikbaar stellen tot een waarde van 2.500 euro op jaarbasis. Dit noemen we de ‘commons’. Iedere deelnemer kan bij elk van de andere deelnemers voor maximaal € 2500,- producten en diensten afnemen als sample. Deze producten en diensten zijn met een ‘C’ gemarkeerd in de catalogus. Dit stimuleert dat alle deelnemers om te verkennen wat andere deelnemers precies aan bieden. Het bevordert eveneens een soepele start van het toevoegen en gebruiken van data.

Kosten en betaling

De reguliere operationele kosten van de algemene voorzieningen worden betaald uit de deelnemersbijdrage. De kosten van de initiële ontwikkeling en opzet van de PDX worden gecofinancierd door het NGF.
Ga naar de inhoud