DMI-ecosyteem logo

Wooncongres van Platform31 en TU Delft

Bij de komende, 11e editie van het Wooncongres van Platform31 en TU Delft staat de noodzaak om de aanpak van het enorme woningtekort te versnellen centraal. Ondanks de hooggespannen ambities en mooie plannen, blijft de realisatie achter op het gewenste niveau. De minister in het nieuwe kabinet kan alle hulp gebruiken om de uitvoering te versnellen. Dit Wooncongres wil zorgen voor extra schouders onder de woonopgave. Met elk van de deelnemers zoeken we het antwoord op de vraag: wat kun jij doen om de nieuwe minister en de vele woningzoekenden door deze wooncrisis te helpen?

Programma

De urgentie is helder: woningzoekenden die nu klem zitten binnen afzienbare tijd helpen. Jongeren en ouderen, mensen met weinig en met meer inkomen, met en zonder kinderen, individueel of collectief, in de stad en op het platteland. Bij het realiseren van de beoogde 100.000 nieuwe woningen per jaar doemen er onderweg tal van valkuilen op: goed om te weten hoe we die kunnen omzeilen. Naast nieuwbouw zijn er nog genoeg andere, creatieve, misschien zelfs onorthodoxe manieren om woonruimte te creëren. Bijvoorbeeld binnen de bestaande 8 miljoen woningen, op vergeten plekjes, met tijdelijke woningen et cetera. Deze en andere onderwerpen komen tijdens het congres uitgebreid aan bod.

10:00-10:10 Opening door dagvoorzitter Frank Wassenberg (Platform31)
10:10-10:40 Peter Boelhouwer (hoogleraar Housing Systems, TU Delft) analyseert de achtergrond van de woningcrisis
10:40-11:10 Anneloes Blankendaal (senior projectleider, Platform31) deelt vernieuwende woonoplossingen zoals flexwonen, transformatie en woningdelen
11:10-11:40 Koffiepauze
11:40-12:00 Marieke Blom (Chief Economist en Global Head of Research, ING) presenteert toekomstige hervormingen van de woningmarkt
12:00-12:45 Debat over de toekomstbestendige woningmarkt, met:

  • Liesbeth Grijsen (BBB-gedeputeerde in Overijssel)
  • Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Staedion)
  • Annemarie Jol (directeur Ontwikkeling Zuidwest, AM)
  • Marja Appelman (directeur Woningbouw, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
12:45-13:00 Gesproken column door Toine Heijmans
13:00-14:00 Lunchpauze
14:00-15:00 Sessieronde 1
15:00-15:15 Zaalwissel
15:15-16:15 Sessieronde 2
16:15-… Borrel

Beschrijving sessies

’s Middags ga je met de andere deelnemers op zoek naar haalbare oplossingen en naar de bijdrage die jij daaraan kunt leveren. Je hebt de keuze uit tien deelsessies over actuele thema’s. Elke sessie gaat in op ontwikkelingen en oplossingen voor een deelthema. Iedereen kan twee sessies volgen. Klik op de titel van een sessie hieronder om de beschrijving te zien.

Grondbeleid is in beweging: de Omgevingswet zorgt voor wijzigingen en een Kamerbrief uit juni 2023 komt met voorstellen voor modernisering van het grondbeleid. In deze sessie verkennen we met Herman de Wolff (TU Delft) de kansen om met vernieuwd grondbeleid extra schouders te zetten onder de woonopgave.

Wat levert deelname je op?

Tijdens en na deelname aan het Wooncongres mag je uitkijken naar het volgende:

  • Nieuwe inzichten: in één dag ben je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van het wonen en de Nederlandse woningmarkt.
  • Professioneel netwerk: tijdens het congres kun je je netwerk buiten je eigen organisatie en sector uitbreiden en bestaande contacten verdiepen.
  • PE-punten: deelname aan dit congres levert 4 PE-punten op.

Locatie

Het Wooncongres vindt plaats in de Eenhoorn Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 2, Amersfoort (Google Maps).

Kosten

Onderstaande bedragen zijn exclusief btw.

Type deelnemer Kosten
Reguliere deelnemers € 495,-
Studenten € 50,-
Huurdersorganisaties € 150,-

Datum

14 mrt 2024
Verlopen!

Tijd

09:30 - 17:30

Etiketten

DMI-ecosysteem,
Homepage event

Locatie

Eenhoorn Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 2, Amersfoort

Organisator

Platform31
QR-code

Reacties

Ga naar de inhoud