De slimme, duurzame stad in beeld
Op 18 april 2024 is de eerste bijeenkomst van ‘De slimme, duurzame stad in beeld’.
Puzzelstukken bij elkaar brengen om te komen tot integraal zicht
Integraal zicht op een stad, van een gebied of opgave is een veel geuite wens, maar hoe operationaliseren we die wens op basis van alle informatie die beschikbaar is? De ingrediënten lijken aanwezig. Veel kennis is voor handen. Ook zijn meetindicatoren en data beschikbaar, evenals normeringen en beleidsdoelen. Maar welk beeld levert dit op als alle domeinen worden gecombineerd? Welke indicatoren zijn echt van belang voor besluitvorming van gemeenten? Welke data, interoperabiliteit, informatie en toepassingen helpen bij het inzichtelijk maken en realiseren van de doelen op straat? Welke stad of gemeente kun je zijn?
Graag gaan wij met jullie van het DMI-ecosysteem aan de slag om kennis, domeinen, indicatoren, data, normeringen, richtlijnen en doelen samen te brengen en te vertalen naar een concreet toepasbaar datagedreven zicht. In een aantal sessies werken wij toe naar dit concrete resultaat. Gedurende het proces wordt duidelijk welke beschikbare kennis van het ecosysteem beschikbaar is, maken we deze vindbaar en wordt duidelijk welke kennis nog ontbreekt. Doe mee en lever een bijdrage aan deze uitdaging!
Schrijf je in voor de bijeenkomst op donderdag 18 april 2024
De eerste bijeenkomst is op donderdag 18 april in het DMI-Centre in Amersfoort van 09:30-12:00u. Meld je aan via de Registratie knop op deze pagina.
Mocht je op donderdag 4 april in (de buurt van) het DMI-Centre zijn, sluit voor meer informatie aan bij de lunchpresentatie over de opgave om 12:00u.
Heb je relevante input? Deel alvast met ons!
Relevante informatie over meetindicatoren binnen domeinen, normeringen, richtlijnen, gestelde doelen of relevante data, kun je alvast delen via het volgende formulier. Deze input wordt meegenomen in de voorbereiding van de eerste bijeenkomst. Alvast bedankt!
Van blauwdruk naar concrete toepassing
De start van het proces is de blauwdruk ‘Slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing.’ Deze is opgesteld door de G40 Smart City Groep. Gemeenten hebben in de blauwdruk uitgewerkt wat slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing inhoudt, gezamenlijke uitgangspunten benoemt en concrete actielijnen rondom deze transities opgeschreven. Ook is aangegeven wat vanuit het Rijk benodigd is.
Slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing raakt meerdere domeinen: ruimtelijke ontwikkeling/inrichting, wonen, verkeer en mobiliteit, luchtkwaliteit, gezondheid, energie, bouw, logistiek etc. Ieder domein kent zijn eigen indicatoren, richtlijnen, doelen en data. De uitdaging is deze samen te brengen en te komen tot een concreet toepasbaar zicht.
Wil je meer informatie over de blauwdruk? Lees dan hier verder.
Voor overige vragen of suggesties, kun je contact opnemen met mike.van.dijk@minienw.nl.
Met vriendelijke groet,
Mike van Dijk
Projectmanager DMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Reacties