
4e DMI Digital Twin bijeenkomst
In de demo’s en plenaire discussies gaan we in op de meerwaarde van digitale tweelingen voor beleid en ruimtelijke planning en de essentiële randvoorwaarden voor de ontwikkeling en realisatie van digitale tweelingen. Kort samengevat, demonstreren we de werking van de manual in de praktijk.
De bijeenkomst is een vervolg op eerdere DMI bijeenkomsten over Digitale Tweelingen en de DMI-dag op 20 maart jl. over integrale en datagedreven gebiedsontwikkeling.
De ‘How to Digital Twin Manual van en voor de fysieke leefomgeving’ zal in de komende 3 jaar tot stand komen met kennis en ervaringen uit de projecten en kennis van DMI-deelnemers te bundelen. Samen werken we aan het ontstaan van een werkwijze die in gaat op definitie kwesties, beleidsmatige, ruimtelijke, organisatorische, technische en financieel-economische aspecten van digitale tweelingen in lijn met de ambities van het DMI-ecosysteem.
Demo ronde 1: Digital Twins van, voor en door de inzet van integraal beleid
In Nederland hebben publieke organisaties veel beleidsdoelstellingen te realiseren. Een compleet, digitaal overzicht inclusief zicht op wederzijdse afhankelijkheden tussen beleidsdoelstellingen is in de praktijk vaak een zeldzaamheid. Dit soort overzichten komen veelal ad hoc tot stand, bijvoorbeeld wanneer voor een project integraliteit belangrijk is. Oorzaak is onder meer de wijze waarop datagedreven werken is verankerd in en wordt uitgedragen door een organisatie. In deze demo ronde laten DMI-deelnemers het handelingsperspectief zien van integrale digitale tweelingen voor overheden, bedrijven, kennispartijen én burgers.
Demo ronde 2: Een datafundament voor digital twins in ruimtelijke planning
In een proces van ruimtelijke planning, zoals gebiedsontwikkeling en vervolgens beheer en onderhoud, is de behoefte aan informatie een terugkerend feit. Opdrachten met een soortgelijke informatiebehoefte over de fysieke leefomgeving zoals
het uitvoeren van een quick-scan, het verzamelen en delen van kaartmaterialen en BIM-modellen of het inventariseren van behoeften van stakeholders in elke opvolgende stap van ruimtelijke planning worden herhaaldelijk vanuit een opdrachtgever bij dezelfde of een andere opdrachtnemer(s) neergelegd. Dit brengt onnodige kosten (en doorlooptijden) met zich mee. In deze demo ronde illustreren DMI-deelnemers hoe digitale tweelingen het beschikbare datafundament voor ruimtelijke planningsvraagstukken benutten en het gebruik daarvan voor herhalende informatiebehoeften
Oproep
Het DMI-programmabureau ontvangt regelmatig verzoeken voor het geven van presentaties en demonstraties. Met deze 4e DMI Digital Twin bijeenkomst geven we daar gehoor aan.
Ziet u mogelijkheden voor het geven van een publiek-private demonstratie tijdens een van demo rondes en/of ten behoeve van het verder brengen van de DMI Digital Twin Manual?
Dien dan uw een voorstel in voor deze bijeenkomst. Stuur een e-mail naar roy.boertien@minienw.nl. Geef in deze e-mail aan a) aan welke demo ronde u een bijdrage wilt leveren, b) een beschrijving van de demo en 3) welke partijen (publiek-privaat) hierbij betrokken zijn. De deadline voor indiening van voorstellen is maandag 25 april 2025. In de week erop maken we de selectie welke voorstellen meegaan in de voorbereidingen voor de bijeenkomst op dinsdag 3 juni. U ontvangt hierover uiterlijk 7 mei een reactie.

Reacties