Een sensorenregister voor elke gemeente en provincie
Gemeenten gebruiken steeds meer sensoren zoals camera’s, druktemeters en luchtkwaliteitsmeters. Dit maakt goede registratie steeds belangrijker, met name door de groeiende behoefte aan transparantie over de geplaatste sensoren. DMI-deelnemers spelen in op deze behoefte.
De verwachting is dat het aantal sensoren dat overheden als gemeenten en provincies in gebruik hebben, de komende jaren exponentieel groeit’, zo voorspelt Harald Timmer van DMI-deelnemer WeCity. Met het WeCity-sensorenregister kunnen overheden hier zicht op blijven houden en transparant zijn over waar de sensoren zijn geplaatst en wat de wettelijke grondslag is.
Transparantie en beheer
Overheden willen transparant zijn over waar zij wat voor sensoren gebruiken. Want vanuit privacy-overwegingen hebben burgers het recht om te weten wat overheden in de openbare ruimte registreren. Mogelijk gaat die informatie ook over hen. Bijvoorbeeld als er voor de monitoring van het verkeer op een druk kruispunt in de stad een camera hangt.
Door een register in te richten met informatie over alle geplaatste sensoren, kunnen overheden burgers hierover informeren. De gegevens kunnen dan op een openbare online kaart worden getoond, zodat duidelijk wordt waar precies de sensoren zich bevinden en wat voor soort gegevens er mee worden verzameld.
Het beheer van de sensoren is voor de overheid zelf een belangrijke reden om een sensorenregister in te richten. Timmer: ‘Als eigenaar wil je bijvoorbeeld bijhouden welke sensoren in gebruik zijn en overzicht houden waar de sensoren zich bevinden.’
Sensorenregister voor het DMI-Ecosysteem
Voorzitter Vincent Harbers van de Beheerraad van het DMI-ecosysteem kijkt met veel belangstelling naar het WeCity-sensorenregister. ‘Gezien de groei van het aantal sensoren in de publieke ruimte, is het van belang dat overheden zich verzekerd kunnen weten van toegang tot een professioneel opgezet sensorenregister. De Beheerraad heeft aan de hand van een aantal werkgroepen het WeCity-sensorenregister getoetst en afgezet tegen andere oplossingen. DMI beveelt invoering van een sensorenregister van harte aan en ondersteunt het initiatief van WeCity en WE Labs.’
Community of practice
Om deelnemers gezamenlijk de controle te geven op het beheer en de doorontwikkeling van het sensorenregister wordt een ‘community of practice’ opgezet waar alle gemeenten en provincies met een sensorenregister aan deel kunnen nemen. De deelnemers komen twee keer per jaar samen onder begeleiding van WE Labs. Zo wordt de continuïteit geborgd, kunnen toekomstige ontwikkelingen worden besproken en wordt gezamenlijk de roadmap van het register vormgegeven. Verder kunnen gemeenten en provincies rekenen op individuele ondersteuning bij het inrichten en voorbereiden van hun organisatie voor de invoering van het sensorenregister.
Meer weten?
Kom op 14 november naar de bijeenkomst ‘WeCity en WE Labs over invoering sensorenregister’. Ga naar de DMI-kalender voor meer informatie en aanmelding.
Reacties