Foto Vakbeurs

Vakbeurs Openbare Ruimte

Op 25 en 26 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs richt zicht op de inrichting en het beheer van duurzame en circulaire openbare ruimte. Het DMI-ecosysteem zal op het Mobiliteitsplein van deze beurs aanwezig zijn met een stand, een netwerklunch en een lezingenprogramma. Bekijk hieronder het programma van DMI, en registreer je voor de sessies met de knop ‘REGISTREER’ op deze pagina. De uitnodigingen voor de besloten sessies worden op persoonlijke titel verstuurd. Heb je geen uitnodiging ontvangen maar wil je er wel graag bij zijn? Stuur dan een bericht naar DMIteam@minienw.nl.

Wil je ook komen? Je bent van harte welkom. Meld je hier even aan bij de Jaarbeurs. We kijken er naar uit je te ontmoeten op 25 of 26 september!

Programma 25 september

Welkom als nieuw lid van het DMI-ecosysteem! Tijdens deze bijeenkomst krijgt u de gelegenheid om andere nieuwe leden te ontmoeten en kennis te maken met het DMI-netwerk. We lichten enkele belangrijke onderwerpen kort toe, zoals de Governance, het DMI Center en hoe je kunt participeren in verschillende thema’s binnen het ecosysteem. Daarnaast is er volop gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met mededeelnemers en onze experts.

De term ecosysteem komt vaak naar voren als nieuwe wijze van samenwerken, investeren en coördineren. Maar wat is het eigenlijk, wat maakt het effectief en welke functies zijn belangrijk in een ecosysteem? In deze sessie gaat Henk Meurs, buitengewoon hoogleraar Mobiliteit en Ruimtelijke Ontwikkeling aan de Radboud Universiteit, in op de theorie en praktijk zoals hij die tegenkomt. De sessie geeft inzicht in de werking van ecosystemen, de meerwaarde, maar ook de do’s en don’ts op praktisch niveau voor gemeenten, bedrijven en kennisorganisaties.

Het eerste onderdeel van de marktplaats van DMI, de Producten en Diensten Catalogus (PDC), komt binnenkort online. Daarmee zijn data en diensten voor verstedelijking, verduurzaming en mobiliteit via één plek te vinden. En komen vraag en aanbod via één toegang letterlijk in beeld. Alles volgens dezelfde voor iedereen geldende regels en afspraken, zodat data met vertrouwen kan worden hergebruikt. Dat scheelt een hoop gezoek, onzekerheid, tijdverlies en kosten. Er is een snelgroeiende behoefte aan data en datagebruik bij overheden, kennisorganisaties, de advieswereld en andere bedrijven. Voor stadsontwerp, herinrichting, mobiliteitsplanning, energie en tal van andere doeleinden. De DMI marktplaats met een PDC en daarna aanvullende functies zorgt voor vindbaarheid, transparantie in kwaliteit en bruikbaarheid. Daarmee versnellen we het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe diensten, die optimaal aansluiten bij de behoeften van organisaties.

Op 25 september tussen 11.15 en 12.00 uur bekijken we gezamenlijk hoe de PDC werkt, bespreken we hoe jij er zo snel mogelijk gebruik van kunt maken en kijken we vooruit naar de externe lancering van de PDC. Deze bijeenkomst is alleen voor DMI-deelnemers.

Laten we gezamenlijk lunchen op de stand van het DMI-ecosysteem, standnummer 4.5.31.

Tijden veranderen, ook binnen gemeenten met de stapeling van opgaven waarvoor zij aan de lat staan. We zien grenzen van domeinen vervagen, wat vraagt om meer samenhang. In vraag- en opdrachtstelling, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van inkoop. Om steden echt integraal te kunnen besturen, ontwerpen en managen wordt de inzet van data en informatietechnologie steeds belangrijker.

Binnen het DMI-ecosysteem zetten publieke en private partners juist in op meer samenhang en meer samenwerking: samen faciliteren we het veilig en vertrouwd kunnen delen van data, vanuit de overtuiging dat alleen vanuit die basis gemeenten goed gesteld staan om de grote opgaven van dit moment integraal aan te pakken. Dan gaat het om heldere afspraken op het gebied van data-uitwisseling en datagebruik, maar ook om gezamenlijke en domeinoverstijgende inkoop. Maar wat betekent dat voor jou als consultant? In tijden van verandering, hoe houd je je aanbod passend?

Aan de hand van een tweetal concrete voorbeelden duiken we met elkaar in die veranderende vraag. Want hoe kom je tot een Programma van Eisen voor een grote gebiedsontwikkeling binnen een gemeente, wat ook voor 20 volgende gemeenten bruikbaar zou moeten zijn? En hoe zorg je ervoor dat actuele data over bijv. parkeren en deelmobiliteit ècht gebruikt wordt als waardevolle input voor  nieuw parkeerbeleid of een gebiedsontwikkeling?

Hoe zorgen we met data en digitale techniek voor meer zicht, inzicht en handelingsperspectief voor gemeenten en brengen we slimme en duurzame steden sneller dichtbij?

Daar willen we het graag met je over hebben!

Deelnemers van het DMI-ecosysteem zijn van harte welkom om deel te nemen aan de bijeenkomst van de Ecoraad van het DMI-ecosysteem. De Ecoraad ziet toe op de te realiseren hoofddoelen, te behalen effecten, te hanteren strategieën en te maken keuzes die het gehele DMI-ecosysteem betreffen. De Ecoraad is primair gericht op groei: groei van deelnemers, groei van data-uitwisseling en groei van economische en maatschappelijke effecten.De Ecoraad is het hoogste beslisorgaan van het DMI-ecosysteem bestaande uit één (1) vertegenwoordiger van iedere deelnemer op directieniveau en komt 3 tot 4 keer per jaar bij elkaar.

We heffen graag het glas op de stand van het DMI-ecosysteem, standnummer 4.5.31.

Programma 26 september

In de gemeente Apeldoorn vinden de komende jaren zoveel bouw-, reconstructie- en herinrichtingsactiviteiten plaats dat Apeldoorn zelf spreekt van een ‘open hart operatie’. Om inzicht te krijgen in de samenhangende impact op mobiliteit, leefbaarheid, milieu en veiligheid, hebben Apeldoorn en meerdere DMI-partners de handen ineen geslagen. Collaboral digitaliseert de enorme hoeveelheid bouwplannen, Goudappel berekent de mobiliteitseffecten, TNO berekent de externe impact en het publiek-private consortium Digitale Regie Openbare ruimte (DRO) en TNO samen brengen in beeld wat dit betekent voor Apeldoornse bewoners, bezoekers en bedrijven. Eind september zijn deze kennis en instrumenten ingeregeld voor Apeldoorn. In deze lezing tonen we hoe dit is gedaan en welke resultaten, inzichten en mogelijkheden dit oplevert. We verwachten dat deze samenhangende aanpak vanuit DMI ook zeer bruikbaar is voor andere gemeenten. Daarover gaan wij tijdens deze sessie graag met zoveel mogelijk gemeenten in gesprek.

Sprekers: Marjolein Pauly, Beleidsadviseur Ruimte & Innovatie bij Gemeente Sittard-Geleen en Arjan Spruijt, omgevingsmanager bij het DMI-ecosysteem.

Nederland staat voor grote opgaven om onze steden, dorpen en regio’s leefbaar en duurzaam te houden. Die kunnen we alleen oplossen als we daarvoor, op een democratische manier, ook de kansen benutten die digitalisering en technologisering ons bieden. Het DMI-ecosysteem voorziet de domeinen van mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld. Maar wat is DMI nou precies? En hoe werkt het? In deze lezing leggen we de basis uit, speciaal voor iedereen die nog niet bekend is met het ecosysteem, of die het nog één keer uitgelegd wil krijgen.

Genodigden krijgen een persoonlijke uitnodiging voor deze bijeenkomst. Heb je geen uitnodiging ontvangen maar wil je er wel graag bij zijn? Stuur dan een bericht naar DMIteam@minienw.nl.

Sturen op het naleven van zero emissie zones, het slim doseren van verkeer en het reserveren van parkeerplaatsen of laad- en losplekken: dit wordt allemaal mogelijk als je aan de slag gaat met intelligente toegang. Gemeenten krijgen in deze lezing praktische voorbeelden te horen van de impact en meerwaarde van intelligente toegang – een oplossing met veel meer toepassingen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Datum

25 - 26 sep 2024
Verlopen!

Tijd

09:00 - 16:00

Meer informatie

Meer informatie

Etiketten

DMI-ecosysteem,
Homepage event

Locatie

Jaarbeurs Hallen 2, 3, 4
Jaarbeursplein, 3521 AL, Utrecht
Categorie

Organisator

ExpoProof
QR-code

Reacties

Ga naar de inhoud