Het Nationaal Wegenbestand verrijkt met logistieke data

Het Nationaal Wegenbestand wordt de komende tijd verrijkt met verschillende data-items die relevant zijn voor de logistieke sector. Het gaat om informatie over de hoogte en breedte van bijvoorbeeld tunnels, gewichtsbeperkingen en inrijverboden voor vrachtwagens. Zo zijn vrachtwagenchauffeurs beter geïnformeerd waar zij wel en niet terecht kunnen.

De data-items worden overgedragen van het Data voor Logistiek platform naar het Nationaal Wegenbestand, het NWB. Het NWB is een betrouwbaar open databestand met alle openbare wegen in Nederland. Met de overdracht wordt de data beschikbaar voor een grotere groep gebruikers. Gebruikers van het Data voor Logistiek-platform krijgen met de overdracht naar het NWB toegang tot meer data.

Andere logistieke data-items, zoals milieuzones, laad- en losplaatsen en parkeerplaatsen, worden nog wel verzameld op het Data voor Logistiek Platform. Informatiebedrijf Matrixian Group blijft het komend jaar verantwoordelijk voor het verzamelen en verrijken van deze data-items. Het ministerie van IenW heeft het contract met Matrixian voor deze taak verlengd tot september 2024. In 2024 worden alle logistieke data-items overgedragen aan het NWB.

Verwante Artikelen

Noord-Holland besteedt verkeersmanagement uit aan iDienst VMaaS

Op 6 november 2023 heeft de provincie Noord-Holland formeel de start aangekondigd van de dienst ‘Verkeersmanagement as a Service (VMaaS)’. De provincie draagt daarmee de uitvoering van verkeersmanagement over aan het private consortium ATEam. VMaaS omvat alle operationele en tactische verkeersmanagementwerkzaamheden die de provincie voorheen zelf deed. De overdracht bespaard kosten en zorgt voor kwaliteitsverbetering. Voor beleidsmatige doelen en tactische keuzen blijft de provincie zelf verantwoordelijk. Ook blijft de provincie eigenaar van de systemen op straat, zoals verkeerslichten, camera’s en DRIPs.

Samenvatting bevindingen Vervoerslogistieke Werkdagen 2024

De bijeenkomst van de Vervoerslogistieke Werkdagen bood inzicht in verschillende aspecten van slimme en duurzame logistiek, met deelnemers uit de Nederlandse en Vlaamse academische wereld, overheid en bedrijfsleven. De discussies en presentaties omvatten een breed scala aan onderwerpen, van stadslogistiek beleid en uitvoering tot de impact van modal shift en efficiëntiemaatregelen op CO2-reductie, spoorvervoer, logistiek onderwijs, en de economische aspecten van logistiek.

Voortgangsbericht DMI-ecosysteem

Op 24 februari heeft de Ministerraad, op advies van Het Nationale Groeifonds, een positief besluit genomen over de toekenning van 85 miljoen euro aan het DMI-ecosysteem. Bovenop dit bedrag investeren bedrijven en gemeenten gezamenlijk nog eens 93 miljoen.  We zijn blij met het vertrouwen en het commitment van deelnemende partijen. Op 28 februari zijn we met een afvaardiging van deze deelnemers bij elkaar gekomen en voortvarend aan de slag gegaan met de realisatie. Via dit bericht praten we je graag

Het ministerie van IenW investeert 7 miljoen voor slimme logistiek in de stad

Het ministerie van IenW stelt 7 miljoen euro beschikbaar voor landelijke maatregelen gericht op het veiliger, efficiënter en duurzamer organiseren van logistieke stromen in de stad. De gemeenten Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle en mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL investeren mee. Daarnaast is het ministerie in gesprek met meerdere gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden die ook deel willen nemen zodat hun lokale en regionale inspanningen versterkt worden. De aanpak is onderdeel van het DMI-ecosysteem.

Reacties

Ga naar de inhoud