Nieuw handboek over stedelijke gebiedstransformatie

Hoe transformeer je een stedelijk gebied op een manier die leefbaarheid, duurzaamheid en samenwerking in balans brengt?

Het nieuwe handboek Stedelijke Gebiedstransformatie – Strategisch sturen in de veranderende stad biedt antwoorden, inzichten én concrete handvatten.

Steden zijn de motoren van onze economie en innovatie, maar staan tegelijkertijd onder druk door uitdagingen zoals klimaatverandering, woningnood en ruimtelijke schaarste. Dit praktijkgerichte boek – geschreven door Saskia Beer, Wouter Jan Verheul, Tom Daamen, Erwin Heurkens en Maarten Hoorn, vanuit het programma Stedelijke Transformatie van de TU Delft– helpt professionals in overheid en markt bij het strategisch sturen van gebiedstransformaties.

Gebaseerd op acht jaar ervaring in de praktijk, biedt dit handboek waardevolle lessen over onder meer:

  • De complexiteit en dynamiek van transformatieopgaven

  • Het sturen op meerdere schaalniveaus en belangen

  • Financiering en waardebepaling van gebieden

  • Effectief samenwerken en organiseren

  • Integratie van kwaliteit en duurzaamheid

De publicatie is geschreven voor beleidsmakers, projectleiders, adviseurs en andere professionals die direct of indirect betrokken zijn bij stedelijke gebiedsontwikkeling.

Download nu het handboek (196 pagina’s, april 2025)

Laat je inspireren en werk mee aan toekomstbestendige stedelijke omgevingen!

Verwante Artikelen

Dennis Groot geeft les in digitale transities: “Voor mijn studenten is DMI mooi voorbeeld van digitale transitie”

Naast zijn werk bij AMS-IX en zijn betrokkenheid bij DMI staat Dennis Groot ook regelmatig voor de klas. In de oude koepelgevangenis in Haarlem geeft hij studenten op de campus van de RSH Haarlem Hogeschool les in digitale transities. Vooral de organisatorische kant daarvan komt aan de orde. Daarbij fungeert DMI regelmatig als aansprekend voorbeeld.

Zwolse wijk Assendorp als voorbeeld van hoe het anders kan

Tijdens de recente DMI-dag in Zwolle stond het sturen op de bestaande stad centraal. En niet voor niets. Verspreid over ons land delen gemeenten de wens om de leefbaarheid en vitaliteit van bestaande wijken te verbeteren. Zwolle grijpt de samenwerking met verschillende partijen binnen DMI aan om de mogelijkheden voor die verbetering te verkennen. Als eerste wordt gekeken naar de wijk Assendorp. Het programma van de DMI-dag bood geïnteresseerden een fietsexcursie aan om deze wijk te bezoeken.  

Reacties