Meest duurzame en circulaire gemeentehuis komt in de Krimpenerwaard
De gemeente Krimpenerwaard opent volgend jaar het meest duurzame en circulaire gemeentehuis van Nederland. Het gebouw krijgt een volledig houten constructie, wordt demontabel en bevat klimaatadaptieve functies. ‘Dit project zet een hele keten in gang.’
Het ontwerp bestaat uit drie gebouwdelen, verbonden door een centrale ruimte (atrium). Het nieuwbouwproject gaat bijna 35 miljoen euro kosten en komt in Bergambacht, één van de plaatsen in de fusiegemeente.
Het gebouw krijgt een volledig houten constructie, met daarin veel biobased en circulaire materialen. Sommige daarvan komen uit regionale ‘donorgebouwen’. Het ontwerp wordt afgemaakt met transparante gevels en groenvoorzieningen. Ook wordt het gebouw demontabel.
De aangewezen locatie ligt aan de N210, buiten het bebouwde gebied van Bergambacht. Het grenst aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Verder komen rondom het gebouw verschillende klimaatadaptieve functies. Onder meer halfopen verhardingen in het parkeergebied, zichtbare afvoer van regenwater, en veel aandacht voor lokale flora en fauna.
Ook sluit het gebouw naadloos aan op de karakteristieke poldervelden, ofwel ‘slagen’. ‘De aanwezige sloten lopen tot aan het atrium en ook tussen de gebouwdelen lopen sloten en oevers. Binnen het gebouw komt veel beplanting’, zegt Wessel Roos, architect bij Door architecten. ‘We proberen de buitenwereld zo veel mogelijk naar binnen te brengen.’
Door Joren Bassant. Lees de rest van dit artikel op Stadszaken.
Reacties