Het ontwerp bestaat uit drie gebouwdelen, verbonden door een centrale ruimte (atrium). Het nieuwbouwproject gaat bijna 35 miljoen euro kosten en komt in Bergambacht, één van de plaatsen in de fusiegemeente.

Het gebouw krijgt een volledig houten constructie, met daarin veel biobased en circulaire materialen. Sommige daarvan komen uit regionale ‘donorgebouwen’. Het ontwerp wordt afgemaakt met transparante gevels en groenvoorzieningen. Ook wordt het gebouw demontabel.

De aangewezen locatie ligt aan de N210, buiten het bebouwde gebied van Bergambacht. Het grenst aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Verder komen rondom het gebouw verschillende klimaatadaptieve functies. Onder meer halfopen verhardingen in het parkeergebied, zichtbare afvoer van regenwater, en veel aandacht voor lokale flora en fauna.

Ook sluit het gebouw naadloos aan op de karakteristieke poldervelden, ofwel ‘slagen’. ‘De aanwezige sloten lopen tot aan het atrium en ook tussen de gebouwdelen lopen sloten en oevers. Binnen het gebouw komt veel beplanting’, zegt Wessel Roos, architect bij Door architecten. ‘We proberen de buitenwereld zo veel mogelijk naar binnen te brengen.’

‘Zet keten in gang’

‘Op duurzaam vlak wordt de gemeente Krimpenerwaard met dit gemeentehuis koploper in Nederland’, zegt de betrokken bouwadviseur Hevo. Ook zet de gemeente hiermee een grote stap richting de landelijke circulaire doelen van 2030 en 2050.

‘Het is heel goed dat de gemeente Krimpenerwaard heeft gekozen voor een zo duurzaam, circulair en biobased mogelijk gemeentehuis’, vervolgt Roos. ‘Het zet namelijk een hele keten in gang. Juist dit soort grote opgaves zijn nodig om goede stappen te maken en te laten zien dat het kan.’

Ruimte voor woningbouw

De nieuwe centrale locatie in Bergambacht is onder meer gekozen om bewoners en medewerkers uit de hele Krimpenerwaard te kunnen ontvangen. Volgens Hevo was deze toegankelijkheid en bereikbaarheid, waaronder het verminderen van de reistijden, één van de criteria.

Door de nieuwe centrale plek komen bovendien vier gemeentekantoren in de dorpskernen vrij. Die worden naar verwachting herontwikkeld, hergebruikt of afgebroken. Op die locaties komen woningen, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen.

Het plan is om later de omliggende agrarische gronden van het gemeentehuis te transformeren naar een natuurgebied met ruimte voor biodiversiteit. Dit was een van de redenen voor de Provincie Zuid-Holland om planologische goedkeuring te geven voor de bouw.

Voor het ontwerp, met een bruto vloeroppervlakte van circa achtduizend vierkante meter, is gebruik gemaakt van GPR-Gebouw. Dit is een digitaal instrument waarmee de duurzame score van verschillende ontwerpen wordt beoordeeld.

‘Dit zorgde voor een uitstekende balans tussen het drastisch verminderen van energiegebruik, het toepassen van circulaire materialen en het creëren van een gezond binnenklimaat’, aldus Hevo.

Het nieuwe gemeentehuis, waarvan de kosten tweemaal opliepen, moet in 2025 haar deuren open. Andere betrokken partijen zijn Ector Hoogstad Architecten, Nelissen Ingenieurs, IMd Raadgevende Ingenieurs, Peutz en de gemeente.