
Regie op de Ondergrond
Van ondergrond tot maaiveld: werk mee aan de toekomst van stedelijke ontwikkeling
Graag nodigen wij je uit voor de bijeenkomst “Regie op de Ondergrond” op 24 september aanstaande in het DMI Centre in Amersfoort. Tijdens deze bijeenkomst verkennen we met elkaar hoe een beter inzicht in de ondergrond bijdraagt aan een slimmere, meer duurzame en geïntegreerde stedelijke ontwikkeling.
Waarom deze bijeenkomst?
De ondergrond speelt een steeds grotere rol bij vraagstukken rondom woningbouw, klimaatadaptatie en de aanleg van cruciale infrastructuur zoals warmtenetten en riolering. Tegelijkertijd neemt de drukte in de ondergrond toe en is de beschikbare data erover vaak versnipperd of onvolledig. Het integraal meenemen en benutten van de ondergrond bij een gebiedsontwikkeling komt daardoor moeilijk tot stand. Dit vraagt om regie: een gezamenlijke, datagedreven aanpak voor zowel publieke als private partijen.
Samen met gemeenten, provincies en private partners binnen het DMI-ecosysteem werken we aan tools en rekenmodellen die helpen bij het integraal meenemen van de ondergrond in beleids- en gebiedsontwikkeling. Denk hierbij aan 3D-modellen, kostenramingen en slimme data-integraties.
Wat bespreken we met elkaar op 24 september?
- Introductie op het nemen van “Regie op de Ondergrond”
- Verkenning aan de hand van praktijkcases (o.a. warmtenetten, bomen, kabels en leidingen, woningbouw)
- Toelichting op de ambitie om via een publiek-private innovatieopdracht kostentooling te ontwikkelen, die gemeenten en provincies beter in staat stelt de regie op de ondergrond te nemen
- Ruimte voor consultatie en het verkennen van publiek-private samenwerking
Het definitieve programma volgt binnenkort.
Voor wie?
Het doel is een aanpak te realiseren waarbij kennis vanuit meerdere expertises bij elkaar gebracht wordt. Daarom nodigen we met name professionals in onderstaande functies uit om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn:
- Beleidsmakers en adviseurs binnen gemeenten, die zich bezighouden met de Ondergrond, Ruimtelijke Ontwikkeling, klimaatadaptatie en Grond, Weg- en Waterbouw
- Projectleiders en programmamanagers in gebiedsontwikkeling
- GIS-specialisten, data-analisten en IV-adviseurs
Samenwerking loont
De bijeenkomst van 24 september is een vervolg op de bestaande samenwerking op deze onderwerpen binnen het DMI-ecosysteem en wordt mede georganiseerd in samenwerking met o.a. het Nationaal Programma Bodem, Ondergrond en Grondwater, het Netwerk van Lokale Digitale Tweelingen, Basisregistratie Ondergrond (BRO), Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte (PIOR) en het Centrum voor Ondergronds Bouwen (COB), DigiGo en Stichting RIONED.
Zet 24 september dus alvast in je agenda.
Meld je nu aan! Binnenkort ontvang je meer informatie over het programma.
Met vriendelijke groet,
namens het DMI Programmabureau
Roy Boertien
Projectmanager Digital Twins

Reacties