
DMI-dag: Versnellen in gebiedsontwikkeling
Op 20 maart a.s. vindt de bijeenkomst ‘Versnellen in gebiedsontwikkeling’ plaats in het DMI Centre in Amersfoort. Het programma met alle sprekers is nu bekend en dat delen we graag met je!
We trappen de bijeenkomst om 13.00 uur plenair af met een gesprek met Pim van Meer, voorzitter commissie Digitalisering van NEPROM, Pieter Gravenstuk, manager Digitalisering bij Heijmans en Michiel Oomen, programmamanager namens de gemeente Eindhoven.
Aansluitend zijn er sessies met bijdragen van o.a. Posad Maxwan, gemeente Amersfoort, Netherlands Space Office, Caeli, Smarticipatie, gemeente Woerden, Analyze, Geonovum, gemeenten Apeldoorn, Sittard-Geleen, Dordrecht en Helmond, Nelen & Schuurmans, The Weathermakers, Clapform, Kurtosis, Starling, Future Insight en Readar. En we nemen live podcasts op, onder leiding van Jan-Willem Wesselink.
Aanmelden
In verband met de grote belangstelling voor ons event op 20 maart aanstaande werken wij inmiddels helaas met een wachtlijst voor aanmeldingen. Wij houden iedereen die op de wachtlijst staat, op de hoogte van eventuele annuleringen.
Locatie: DMI Centre, Barchman Wuytierslaan 10, Amersfoort
Let op: voor nieuwe deelnemers is er een speciale welkomstbijeenkomst vanaf 11.30 uur.
Programma
Inloop, koffie en thee.
Tijdens deze middag nemen we verschillende podcasts op, onder leiding van Jan-Willem Wesselink
Plenaire start onder leiding van dagvoorzitter Joost Hoebink met:
- Pim van Meer, voorzitter commissie Digitalisering bij NEPROM
- Pieter Grevenstuk, manager Digitalisering bij Heijmans
- Michiel Oomen, programmamanager namens de gemeente Eindhoven
Tijd voor een versnapering
Van papieren visie naar duurzame stad: hoe doen we dat?
- De ruimte in onze steden is schaars. En toch willen we veel, heel veel. Binnenstedelijk verdichten, meer groen en een goede bereikbaarheid……om keuzes te kunnen maken die echt duurzaam zijn, is een andere aanpak nodig: integraal en digitaal. In deze sessie nemen we die andere aanpak onder de loep, waarbij het belang van meer samenhang tussen de verschillende ontwikkelopgaven centraal staat. Er zijn kansen, maar zeker ook uitdagingen. Hoe werkt dat binnen een gemeente, tussen gemeente en Rijk en tussen alle partijen – publiek en privaat – in een gebiedsontwikkeling? En hoe is de interactie tussen mens en digitale innovatie(s)? Met bijdragen van Posad Maxwan, het ministerie van VRO en de gemeente Amersfoort.
Samen werken aan een stevig datafundament
- Van vastgoedpartijen tot ontwikkelaars en andere stakeholders in de bredere keten van gebiedsontwikkeling, iedereen werkt bij voorkeur vanuit eenzelfde stevig datafundament. Samenwerking kan immers leiden tot gedeelde oplossingen en grotere vooruitgang. Alleen vanuit die gezamenlijke basis kan optimaal gebruik worden gemaakt van digitale oplossingen en kan naadloos worden samengewerkt, op basis van nationale standaarden. Met aantoonbare voordelen, op het gebied van duurzaamheid, kosten, procesefficiëntie en de kwaliteit van het eindproduct.
- Concullega’s vanuit de vastgoedbranche hebben digitalisering omarmd en met elkaar de eerste belangrijke stappen gezet op weg naar gedeelde, gestandaardiseerde oplossingen. Aan andere stakeholders stellen zij de vraag: hoe bouwen we samen verder aan een stevig datafundament?
- Met bijdragen van NEPROM, ministerie van VRO, Geonovum, Future Insight, Analyze en de gemeente Rotterdam.
Digitale participatie: dankzij data een breder commitment
- Smarticipatie, de gemeente Woerden en Starling laten aan de hand van een concreet voorbeeld zien hoe de inbreng van bewoners (kennis, kunde en sentiment) onmisbaar is voor een succesvolle gebiedsontwikkeling. Welke harde data kunnen in de initiële fase worden ingepast voor interventies in de wijk die door bewoners echt gedragen worden? En hoe krijg je met belevingsdata de bekende ‘stille meerderheid’ echt betrokken?
Even uitblazen van de eerste sessies
Van awesome naar impact: samen slim, samen digitaal.
- Hoe ontwerpen we nieuwe stadswijken op zo’n manier dat ze beter aansluiten op onze behoeften? En hoe dragen betere ontwerpen bij aan het terugdringen van maatschappelijke kosten? Hoe kunnen data en digital twins ons helpen om vroegtijdig inzicht te krijgen in die samenhang, tussen het ontwerp van de stad aan de ene kant en maatschappelijke kosten en baten aan de andere? In de sessie ‘Van awesome naar impact’ nemen Annius Hoornstra, Clapform, Kurtosis, The Weathermakers, Nelen & Schuurmans en de gemeente Sittard-Geleen je mee. Hoe digitale oplossingen niet slechts ‘awesome tools’ blijven, maar echt bijdragen aan slimme en duurzame steden.
Vanuit de ruimte een nog beter zicht.
- Satellietdata: bij velen nog onbekend, maar als bron van informatie voor gebiedsontwikkeling van grote waarde. Vanuit de ruimte kan (near) real-time inzicht worden gegeven in bodemgesteldheid, luchtkwaliteit en waterbeheer. Satellietdata en zeker ook luchtfotografie vormen niet alleen een waardevolle aanvulling op een omgevingsanalyse, maar kunnen ook helpen om besluitvorming te verbeteren en te versnellen. Experts van onder andere het Netherlands Space Office, Caeli en Readar gaan in deze sessie in op hoe deze informatie effectief wordt ingezet bij vraagstukken rond stedelijke planning en gebiedsontwikkeling.
DMI PDX als one-stop-shop voor relevante data voor gebiedsontwikkeling.
- Binnen DMI maken we het graag makkelijk(er): datagedreven gebiedsontwikkeling. Maar daarvoor is inzicht nodig in de beschikbaarheid van data, en toegang tot een centrale plek waar data vindbaar is en waar je die veilig en vertrouwd kunt afnemen. De DMI Producten en Data Exchange (PDX) is een one-stop-shop. Hier bieden we alle faciliteiten die nodig zijn om alle data die mogelijk van belang is voor een gebiedsontwikkeling te vinden en op een veilige en vertrouwde manier te kunnen gebruiken. Met de grootschalige gebiedsontwikkeling van het Maasterras als concreet voorbeeld laten de gemeente Dordrecht, Dexes en AMS-IX zien hoe dat werkt.
Feestelijke ondertekening samenwerkingsafspraken
Netwerkborrel
Tijdens deze middag nemen we verschillende podcasts op, onder leiding van Jan-Willem Wesselink
Reacties