DMI-ecosyteem logo

Vennster winnaar van Green Innova/on Hub Contest 2024

Scale-up Vennster uit Nijkerk is de winnaar van de Green Innovation Hub Contest 2024. In deze wedstrijd presenteerden negen start-ups en scale-ups hun innovatieve oplossing voor een duurzame en inclusieve leefomgeving. Met hun methode en intelligente participatie app Parta wist Vennster de jury te overtuigen om hun product samen met de inwoners van Almere in te zetten voor de Almeerse woonwijken Hortus en Pampus.

De sociale app stelt een gemeente in staat om een brede doelgroep te bereiken, dit gaf uiteindelijk de doorslag om met de winst er vandoor te gaan. Het product zal verder ontwikkeld worden in samenwerking met de gemeente Almere en andere organisaties die betrokken waren bij de contest. Ook wint de scale-up een reis naar de Smart City World Congress 2024 in Barcelona, de productie van een eigen bedrijfsfilm en krijgen zij begeleiding om het bedrijf verder te ontwikkelen.
Partner en eigenaar Lonneke Dikmans van Vennster nam de Golden Award in ontvangst: “Wij zijn heel blij dat we hebben gewonnen, omdat het een erkenning is van onze missie. Wij willen zoveel mogelijk mensen in Nederland met elkaar in contact te brengen met onze methode en app en daarmee maatschappelijke uitdagingen oplossen, zoals de energietransitie.”

Jaarlijkse wedstrijd voor duurzame startups en scaleups

In april 2023 werd de eerste editie van de Green Innovation Hub Contest vanuit de Green Innovation Hub georganiseerd. Civity uit Amersfoort ging er toen met de hoofdprijs vandoor. Ook volgend jaar zal er weer een contest worden uitgeschreven. De Green Innovation Hub is een samenwerking tussen Gemeente Almere, Provincie Flevoland en VodafoneZiggo. Nico Bettings, director Fixed Network (VodafoneZiggo) licht toe: De manier waarop we werken, wonen, leven en communiceren met elkaar verandert in een hoog tempo. Nieuwe innovaties zijn daarbij essentieel. Ik vind Vennster hier een fantastisch voorbeeld van. Ik hoop dat deze prijs hen een duwtje in de goede richting geeft, met alle expertise die in de hub aanwezig is.”

Innovatiekracht in Almere

In heel Nederland, maar zeker in Almere, is de roep om duurzame en innovatieve leefoplossingen groot. De komende tien jaar zullen er één miljoen huizen worden gebouwd en nieuwe wijken ontstaan, inclusief de gehele infrastructuur. Het doel is deze gebieden zo duurzaam en toekomstbesteding mogelijk neer te zetten. Daarom is de Green Innovation Hub in 2023 neergestreken in Almere en richt de wedstrijd zich op innovaties die in deze nieuwe woongebieden toegepast kunnen worden. Geert Jan Put, hoofd economische ontwikkelingen bij Gemeente Almere licht toe: “We zitten qua gebiedsontwikkeling in de grootste transitie van de afgelopen jaren. Almere groeit met meer dan twintig procent per jaar. Onze stad is daarmee de proeftuin van innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendige en duurzame woonomgeving. De oplossingen die tijdens de Green Innovation Hub Contest zijn gepresenteerd, dragen ieder op hun eigen manier bij aan een duurzame en natuur inclusieve stad. Ik blijf de organisaties met interesse volgen.”

Verwante Artikelen

Conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’

Carpoolend, met de (elektrische) auto, trein of fiets. Deelnemers aan de conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’ kwamen op donderdag 16 februari jl. op allerlei manieren naar DeFabrique in Utrecht. Dat bleek na een snelle peiling van dagvoorzitter Joost Hoebink, waarmee hij een dag vol inzichten, inspiratie en urgentie opende. Waar staan we met het slim en duurzaam vormgeven van mobiliteit? En hoe verhoudt de mobiliteitsopgave zich tot die andere grote doelen voor 2030? De Utrechtse Merwedekanaalzone diende als lichtend voorbeeld.

Samenvatting bevindingen Vervoerslogistieke Werkdagen 2024

De bijeenkomst van de Vervoerslogistieke Werkdagen bood inzicht in verschillende aspecten van slimme en duurzame logistiek, met deelnemers uit de Nederlandse en Vlaamse academische wereld, overheid en bedrijfsleven. De discussies en presentaties omvatten een breed scala aan onderwerpen, van stadslogistiek beleid en uitvoering tot de impact van modal shift en efficiëntiemaatregelen op CO2-reductie, spoorvervoer, logistiek onderwijs, en de economische aspecten van logistiek.

Voortgangsbericht DMI-ecosysteem

Op 24 februari heeft de Ministerraad, op advies van Het Nationale Groeifonds, een positief besluit genomen over de toekenning van 85 miljoen euro aan het DMI-ecosysteem. Bovenop dit bedrag investeren bedrijven en gemeenten gezamenlijk nog eens 93 miljoen.  We zijn blij met het vertrouwen en het commitment van deelnemende partijen. Op 28 februari zijn we met een afvaardiging van deze deelnemers bij elkaar gekomen en voortvarend aan de slag gegaan met de realisatie. Via dit bericht praten we je graag

Noord-Holland besteedt verkeersmanagement uit aan iDienst VMaaS

Op 6 november 2023 heeft de provincie Noord-Holland formeel de start aangekondigd van de dienst ‘Verkeersmanagement as a Service (VMaaS)’. De provincie draagt daarmee de uitvoering van verkeersmanagement over aan het private consortium ATEam. VMaaS omvat alle operationele en tactische verkeersmanagementwerkzaamheden die de provincie voorheen zelf deed. De overdracht bespaard kosten en zorgt voor kwaliteitsverbetering. Voor beleidsmatige doelen en tactische keuzen blijft de provincie zelf verantwoordelijk. Ook blijft de provincie eigenaar van de systemen op straat, zoals verkeerslichten, camera’s en DRIPs.

Reacties

Ga naar de inhoud