Sturen op de bestaande stad: DMI-dag in Zwolle verbindt data met mensen

 Op 26 juni stond Zwolle in het teken van de DMI-dag, waar ruim honderd professionals samenkwamen rond één centrale vraag: Hoe kunnen we met data en digitale tools beter sturen op de bestaande stad? Van mobiliteit tot klimaatadaptatie, van leefbaarheid tot ondergrondse infrastructuur – overal biedt data kansen om vanuit samenhang slimmer te sturen en beter samen te werken.

Harde en zachte data

Met het programma werd aangehaakt bij de Innovation Day, die tegelijkertijd plaatsvond op het terrein van Perron 038. Foodtrucks en een speciale DMI-tent zorgden voor een informele festivalsfeer waarin gemeenten en bedrijven hun kennis en ervaring deelden. Zwolle, gastheer en DMI-deelnemer van het eerste uur, vertelde hoe binnen de gemeente ‘harde’ cijfers en ‘zachte’ bewonersinzichten in combinatie worden gebruikt. Inspirerende voorbeelden kwamen ook uit Gent en Heerlen-Noord, waar sociale data, verhalen uit de wijk èn de niet te onderschatten eigen kracht van bewoners onmisbaar blijken voor structurele verbetering van de omgeving.

Begin vandaag

Van digital twins in Almere tot slimme parkeermodellen in Delft en Zwolle: de boodschap van deze bijzondere DMI-dag was duidelijk. Data is meer dan techniek en tools; het is een middel om het gesprek aan te gaan. Of het nu gaat om bewonersparticipatie, samenwerking of besluitvorming: data helpt om feiten en ervaringen te combineren. De oproep van de dag was duidelijk: begin vandaag, experimenteer, en stuur op basis van zowel cijfers als verhalen.

Een uitgebreider verslag van de dag kun je hier downloaden. De foto’s van de dag kun je hier bekijken. 

           

Verwante Artikelen

DMI in binnen- en buitenland in 2025

Met gerichte themabijeenkomsten, demodagen en aanwezigheid op (inter)nationale beurzen zet DMI in 2025 volop in op het uitbreiden van het netwerk, intensiveren van de samenwerking en het delen van kennis. En tussendoor is DMI zichtbaar op uiteenlopende evenementen, waar deelnemers veelal gezamenlijk laten zien wat er binnen het ecosysteem wordt ontwikkeld en al toegepast.

Conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’

Carpoolend, met de (elektrische) auto, trein of fiets. Deelnemers aan de conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’ kwamen op donderdag 16 februari jl. op allerlei manieren naar DeFabrique in Utrecht. Dat bleek na een snelle peiling van dagvoorzitter Joost Hoebink, waarmee hij een dag vol inzichten, inspiratie en urgentie opende. Waar staan we met het slim en duurzaam vormgeven van mobiliteit? En hoe verhoudt de mobiliteitsopgave zich tot die andere grote doelen voor 2030? De Utrechtse Merwedekanaalzone diende als lichtend voorbeeld.

Reacties