Ontdek hoe Nederlandse organisaties omgaan met data-uitwisseling

Visma Connect onderzocht datadilemma’s bij Nederlandse organisaties en de uitdagingen en kansen in data-uitwisseling die zij ervaren. Uit het onderzoek onder 332 managers en executives blijkt dat slechts 27% van de organisaties data gestructureerd deelt. Toch wordt veilige en efficiënt gegevensuitwisseling steeds belangrijker in een wereld die steeds meer afhankelijk is van data.

Het grootste obstakel voor veel organisaties bij het professionaliseren van datadeling is een gebrek aan kennis. 21% van de leidinggevenden geeft aan dat er onvoldoende kennis binnen hun organisatie is om het proces van datadeling te verbeteren. Daarnaast zegt 24% dat degenen die verantwoordelijk zijn voor datadeling niet weten hoe ze dit veiliger kunnen doen. 34% van de leidinggevenden geeft aan dat hun organisatie onvoldoende mankracht heeft om datadeling te verbeteren. 27% zegt tijdgebrek te ervaren, terwijl 21% het ontbreekt aan het benodigde budget.

“Een gebrek aan kennis en middelen gaan vaak hand in hand,” zegt André Kila, Strategy & Portfolio
Director van SureSync by Visma. “Zonder voldoende budget voor training of externe expertise, wordt het moeilijk om datadeling op een veilige en efficiënte manier te professionaliseren. Daarnaast zien we dat veel organisaties te weinig tijd of mankracht hebben om hun processen te verbeteren. Dit leidt niet alleen tot vertraging, maar ook tot suboptimale implementaties.” Om deze obstakels te overwinnen, benadrukt Kila het belang van samenwerking
met leveranciers die domeinkennis hebben en een heldere roadmap bieden: “Kies IT-partners die niet alleen technologie leveren, maar ook kennis over datadelen en wetgeving in huis hebben. Dit is cruciaal om compliant te blijven en kansen te benutten.”

Download het hele rapport op de site van Visma Connect.

Verwante Artikelen

Samenvatting bevindingen Vervoerslogistieke Werkdagen 2024

De bijeenkomst van de Vervoerslogistieke Werkdagen bood inzicht in verschillende aspecten van slimme en duurzame logistiek, met deelnemers uit de Nederlandse en Vlaamse academische wereld, overheid en bedrijfsleven. De discussies en presentaties omvatten een breed scala aan onderwerpen, van stadslogistiek beleid en uitvoering tot de impact van modal shift en efficiëntiemaatregelen op CO2-reductie, spoorvervoer, logistiek onderwijs, en de economische aspecten van logistiek.

Veiliger op weg door betere waarschuwingen op het dashboard en in navigatie

Op 4 juli 2022 trapten zes bedrijven en het ministerie van IenW in Utrecht de publiek-private samenwerking Safety Priority Services af. Bestuurders in Nederland krijgen dankzij deze samenwerking meer en betere veiligheidswaarschuwingen van auto of navigatiesysteem, met als eerste land van Europa ook in het hele land waarschuwingen voor naderende voertuigen met zwaailicht en sirene. Ook weggebruikers op provinciale en gemeentelijke wegen, waar relatief veel ongevallen zijn, ontvangen deze informatie.

DMI-ecosysteem als aansprekend voorbeeld opgenomen in OESO-rapport ‘Smart City Data Governance’

Het DMI-ecosysteem is als internationale voorbeeldcasus opgenomen in het OESO- rapport over Data Governance in Smart Cities. Op 13 oktober werd dit rapport online gelanceerd, als initiatief vanuit de OESO Working Party on Urban Policy (WPURB). Doel is beleidsmakers in staat te stellen effectief databeleid te voeren voor de slimme stad, voortbouwend op internationale ervaringen. 

Reacties

Ga naar de inhoud