Nieuwe technologie waarschuwt automobilisten voor naderende hulpvoertuigen.

Nederlandse automobilisten ontvangen meer, vaker en betere veiligheidswaarschuwingen op hun dashboard of navigatiesysteem. Daarnaast krijgen ze, als eerste in Europa, in het hele land waarschuwingen voor naderende ambulancevoertuigen met zwaailicht en sirene. Ook weggebruikers op provinciale en gemeentelijke wegen, waar relatief veel ongevallen gebeuren, ontvangen deze informatie.

Dit is het resultaat van ‘Safety Priority Services (SPS)’, een driejarige samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, TomTom, Be-Mobile/Flitsmeister, Inrix, Kia, Hyundai en ANWB.

Het doel van de SPS is het verbeteren van de verkeersveiligheid door veiligheidsdiensten voor zoveel mogelijk weggebruikers beschikbaar te maken. De diensten, waar TomTom met verkeersdata aan bijdraagt, behoeden automobilisten met waarschuwingen voor gevaarlijke situaties op de route. Waarschuwingen over spookrijders, filestaarten of de aanwezigheid van hulpdiensten, helpen automobilisten om sneller te anticiperen zodat zij veiliger, comfortabeler en bovendien met minder uitstoot deelnemen aan het verkeer.

Gebruikservaringen

De gebruikservaringen van de afgelopen drie jaar laten zien dat automobilisten de diensten waarderen én bereid zijn hun gedrag erop aan te passen:

  • Ongeveer 98 procent van de gebruikers gebruikt de digitale informatie onderweg
  • 85 procent meent dat waarschuwingen bijdragen aan betere verkeersveiligheid
  • 52 procent is alerter na een melding

De goede resultaten zijn aanleiding voor de partijen om na de projectfase ook door te gaan met de ontwikkeling van diverse verkeersveiligheidswaarschuwingen. Daarbij is opschaling buiten Nederland van groot belang.

Toekomstbestendig verkeersmanagement

“Ons uiteindelijke doel was het verbeteren van de verkeersveiligheid voor onze burgers en we geloven echt dat samenwerking tussen publiek en privaat de beste manier was om dat te bereiken”, zegt Bernadette van Doorn, Waarnemend afdelingshoofd Voertuigen en Digitale Infrastructuur van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “We wilden samenwerken met bedrijven die dezelfde doelen als wij hadden, en de in-car waarschuwingen voor automobilisten ontwikkelen. De gegevens tonen aan dat het project een succes is en zelfs nu het is afgerond, zullen de diensten doorgaan en beschikbaar zijn voor het publiek.”

Privacy

De privacy van de automobilist wordt uiteraard gewaarborgd: pas nadat een gebruiker daar expliciet mee heeft ingestemd, wordt louter ten behoeve van de verkeersveiligheid relevante data volledig geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de andere partijen gedeeld.

Verwante Artikelen

Veiliger op weg door betere waarschuwingen op het dashboard en in navigatie

Op 4 juli 2022 trapten zes bedrijven en het ministerie van IenW in Utrecht de publiek-private samenwerking Safety Priority Services af. Bestuurders in Nederland krijgen dankzij deze samenwerking meer en betere veiligheidswaarschuwingen van auto of navigatiesysteem, met als eerste land van Europa ook in het hele land waarschuwingen voor naderende voertuigen met zwaailicht en sirene. Ook weggebruikers op provinciale en gemeentelijke wegen, waar relatief veel ongevallen zijn, ontvangen deze informatie.

Lancering Safety Priority Services – 4 juli 2022

Het ministerie van IenW en zes bedrijven (autofabrikanten en leveranciers van navigatiediensten en -kaarten) werken de komende jaren onder de noemer Safety Priority Services samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van de auto of een navigatiedienst. Via deze bedrijven is ook een groot aantal andere autofabrikanten en navigatiediensten betrokken. Met hulp van overheidsdata wordt onder meer gewaarschuwd voor filestaarten, geldende maximale snelheden, wegwerkzaamheden en naderende nood- en hulpdiensten, uiteraard zonder de bestuurder af te leiden van de rijtaak. Doel is de informatie voor weggebruikers te verbeteren, uit te breiden en breder beschikbaar te maken. Deze samenwerking maakt het verkeer op alle wegen in Nederland niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en duurzamer voor alle weggebruikers.

Provincie Noord Holland investeert € 11 miljoen in slimme mobiliteit

Een zelfrijdende bus die zonder chauffeur van halte naar halte rijdt. Slimme fietspaden waar groepen scholieren vaker groen krijgen. Automobilisten die als eerste gewaarschuwd worden over een pech-of ongeval op de route. Dat zijn enkele voorbeelden van slimme technologieën voor het verkeer die de provincie Noord-Holland inzet of onderzoekt. De provincie investeert ruim € 11 miljoen in deze innovatieve maatregelen – Smart Mobility – om de regio bereikbaar en leefbaar te houden en de verkeersveiligheid te verbeteren. Niet alleen voor nu, ook voor de toekomst. 

Reacties

Ga naar de inhoud