Nationaal Groeifonds investeert 85 miljoen euro in DMI-ecosysteem
De Ministerraad besloot vrijdag 24 februari op advies van het Nationaal Groeifonds om 85 miljoen euro te investeren in het DMI-ecosysteem voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking, over de totale looptijd van 5 jaar. Het bedrijfsleven draagt aanvullend 42 miljoen euro bij. Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem voorziet de domeinen van mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld, om zo steden beter en duurzamer te laten functioneren, en daarmee het toekomstig verdienvermogen van Nederland te versterken.
Nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld
Kansen om leefbaarheid te verbeteren
Concreet biedt het ecosysteem mogelijkheden om bijvoorbeeld deelmobiliteit slimmer te organiseren. Denk daarbij aan gebieden waar de parkeernorm verlaagd wordt, omdat binnenstedelijk nieuwe woningen worden gerealiseerd. Minder parkeergelegenheid heeft direct invloed op de verkoopbaarheid van woningen, het rendement op investeringen, het woongenot, verplaatsingsmogelijkheden en het vestigingsklimaat.
Bewoners willen graag soepel naar hun werk, de kinderopvang en sport kunnen gaan:
met bijvoorbeeld deelmobiliteit via een nabijgelegen hub is dat goed te organiseren. Maar dat vraagt wel om inzicht in de actuele beschikbaarheid van verschillende soorten vervoermiddelen, de tarieven en aansluitingen. En het vraagt om samenwerking, databeschikbaarheid en data-uitwisseling tussen projectontwikkelaars, bouwers, corporaties, hub-exploitanten, deelmobiliteitsaanbieders en gemeenten. Het ecosysteem faciliteert dit.
Een andere mogelijke toepassing van het ecosysteem is het versterken van de zelfsturing en zelforganisatie door bewoners en bedrijven. Platformtechnologie biedt kansen voor coöperatievorming, of bijvoorbeeld het omschakelen van een leasevloot naar een mobiliteitsbudget. In de woningbouw creëert het ecosysteem kansen voor een netwerk van bouwhubs, waarmee transportbewegingen en uitstoot verminderen en de verkeersveiligheid verbetert. Het ecosysteem maakt de verantwoorde datatoegankelijkheid en samenwerking mogelijk.