Maak water je bondgenoot en teken The Blue Commitment
Onder de naam The Blue Commitment roepen DMI-deelnemers op tot watergedreven gebiedsontwikkeling. Het maakt steden veerkrachtig en toekomstbestendig en kan hoge kosten voorkomen.
Stel je Nederlandse steden voor die veerkrachtig en toekomstbestendig zijn. Waar water geen bedreiging vormt, maar een bron is van gezond, veilig en prettig leven. En waar natuur en infrastructuur met elkaar in balans zijn.
Bij de ontwikkeling of herontwikkeling van stadsgebieden wordt hydrologisch, hydraulisch en ecologisch onderzoek vaak pas gedaan als het ontwerp al klaar is. Dat is niet handig, want dan wordt het plan mogelijk op een later moment afgekeurd of krijgt geen vergunning. Vertraging, extra plankosten en reparatiemaatregelen zijn het gevolg. Daarbij komt dat later doorgevoerde aanpassingen voor water- en ecologiebeheer vaak minder effectief zijn, in vergelijking met maatregelen die vanaf de eerste planvorming in het ontwerp zijn meegenomen.
Het klinkt logisch om bij planontwikkeling te beginnen met water- en natuuronderzoeken, maar volgens Robin Heukels van The Weather Makers is de praktijk anders. Heukels: ‘Ik heb een geval gezien waarbij de wadi’s, die in wijken worden aangelegd om water te bergen en af te voeren, niet op het laagste punt van het gebied liggen maar op het hoogste. De wadi vangt hierdoor nauwelijks water op.’
Begin met water
De DMI-deelnemers The Weather Makers, water management consultancy en it-bedrijf Nelen & Schuurmans en ontwerpbureau Starling Associates roepen gemeenten, ontwikkelaars, bouwers en provincies op om gebiedsontwikkelingen te starten met een watergedreven ontwerp. Hierdoor is vanaf het begin duidelijk hoe het water zich in het gebied gedraagt. Stedenbouwkundigen kunnen er dan rekening mee houden.
De data die voor zo’n onderzoek wordt verzameld kan ook worden gebruikt voor scenarioberekeningen en simulaties. Daarnaast kunnen het wateronderzoek en de hieruit voortvloeiende modellen en visualisaties worden gebruikt om de belangen van alle betrokken partijen bij elkaar te brengen.
Heukels: ‘Bij stadsplanning moeten er rond water allerlei belangen op elkaar worden afgestemd, bijvoorbeeld van boeren, het waterschap, toekomstige bewoners, projectontwikkelaars en bouwers. Dat gaat beter met een interactieve visualisatie.’
Sluit je aan!
Steun je de oproep van The Blue Commitment? Sluit je dan aan op de website www.commit.blue (Engels)
Reacties