Auto’s en apps gaan in Nederland waarschuwen voor naderend onheil

Auto’s en navigatiesystemen van zes verschillende fabrikanten gaan binnenkort waarschuwen voor gevaar op de weg en als er voertuigen met sirenes en zwaailichten naderen. De komende drie jaar werken de bedrijven samen met het ministerie van Infrastructuur aan de proef die Safety Priority Services (SPS) heet.

Nederland is het eerste Europese land dat via apps en auto’s gaat waarschuwen. Het gaat om apparatuur van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom.

Gebruikers worden onder meer gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijke situaties, zoals spookrijders of obstakels op de weg. Ook weersituaties zoals een heftige hagelbui worden benoemd. Verder zijn er meldingen voor wegwerkzaamheden, een ongeval, glad wegdek en afgesloten rijstroken en komt er informatie over de geldende maximale snelheid op de weg.

Mensen die daarvan gebruikmaken, krijgen binnenkort ook waarschuwingen als er een voertuig met sirene en zwaailicht aankomt. Eerst geldt dit voor ambulances, later ook voor brandweer en politie. De melding laat ook weten waar het voertuig vandaan komt.

Safety Priority Services is een proef waarmee Nederland volgens het ministerie voorsorteert op Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De betrokken bedrijven kunnen in Nederland alvast testen met het doorgeven van waarschuwingen voor de verkeersveiligheid.

Bij de proef wordt aan bestuurders gevraagd of informatie van hun auto’s mag worden geregistreerd. Daarna worden de data geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de partijen gedeeld.

Bron: Nu.nl

Beeld: Hollandse Hoogte

Verwante Artikelen

Veiliger op weg door betere waarschuwingen op het dashboard en in navigatie

Op 4 juli 2022 trapten zes bedrijven en het ministerie van IenW in Utrecht de publiek-private samenwerking Safety Priority Services af. Bestuurders in Nederland krijgen dankzij deze samenwerking meer en betere veiligheidswaarschuwingen van auto of navigatiesysteem, met als eerste land van Europa ook in het hele land waarschuwingen voor naderende voertuigen met zwaailicht en sirene. Ook weggebruikers op provinciale en gemeentelijke wegen, waar relatief veel ongevallen zijn, ontvangen deze informatie.

Lancering Safety Priority Services – 4 juli 2022

Het ministerie van IenW en zes bedrijven (autofabrikanten en leveranciers van navigatiediensten en -kaarten) werken de komende jaren onder de noemer Safety Priority Services samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van de auto of een navigatiedienst. Via deze bedrijven is ook een groot aantal andere autofabrikanten en navigatiediensten betrokken. Met hulp van overheidsdata wordt onder meer gewaarschuwd voor filestaarten, geldende maximale snelheden, wegwerkzaamheden en naderende nood- en hulpdiensten, uiteraard zonder de bestuurder af te leiden van de rijtaak. Doel is de informatie voor weggebruikers te verbeteren, uit te breiden en breder beschikbaar te maken. Deze samenwerking maakt het verkeer op alle wegen in Nederland niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en duurzamer voor alle weggebruikers.

Provincie Noord Holland investeert € 11 miljoen in slimme mobiliteit

Een zelfrijdende bus die zonder chauffeur van halte naar halte rijdt. Slimme fietspaden waar groepen scholieren vaker groen krijgen. Automobilisten die als eerste gewaarschuwd worden over een pech-of ongeval op de route. Dat zijn enkele voorbeelden van slimme technologieën voor het verkeer die de provincie Noord-Holland inzet of onderzoekt. De provincie investeert ruim € 11 miljoen in deze innovatieve maatregelen – Smart Mobility – om de regio bereikbaar en leefbaar te houden en de verkeersveiligheid te verbeteren. Niet alleen voor nu, ook voor de toekomst. 

Reacties

Ga naar de inhoud